Παγίδα για την ανάπτυξη η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο

Στα 23,5 δισ. ευρώ για το 2023 το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα στη...

Του Τάσου Δασόπουλου

Η επιβράδυνση της ευρωζώνης που απορροφά το 65% των ελληνικών εξαγωγών σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων οι οποίες απαιτούν περισσότερες εισαγωγές είναι πιθανό να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη του ετήσιου στόχου για ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών για το 8μηνο Ιανουαρίου Αυγούστου μειώθηκαν κατά 2,4% (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% (2,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 1,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 3,6% (4,7% και 3,8% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα). Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος να φτάσει τα 1,3 δισ. ευρώ και 1,85 δισ. ευρώ αν εξαιρέσουμε τα καύσιμα.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ισοζύγιο των υπηρεσιών λόγω τουρισμού μετριάζει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Τούτο με δεδομένο ότι τους θερινούς μήνες η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο για φέτος κατά το 8μηνο Ιανουαρίου Αυγούστου το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε μεν λόγω της βελτίωσης πρωτίστως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών, αλλά η αύξηση στις εισπράξεις, ήταν μάλλον μέτρια σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων χρόνων.

Συγκεκριμένα σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 3,2%.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, με τον τουρισμό να μην δίνει – προς το παρόν – να δείχνει να έχει κατεβάσει τραχύτητα είναι μεγάλοι. Η Ευρωζώνη, η οποία αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, απορροφώντας περίπου το 65% των εξαγωγών σε αγαθά, είναι σε σταθερή πορεία επιβράδυνσης με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% το 2024, να θεωρείται πλέον αισιόδοξη. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών που αναμένονταν για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου δεν θα είναι η αναμενόμενη. Μπορεί οι εξαγωγές θα είναι αρνητικές ακόμη για το ΑΕΠ λόγω της μεγαλύτερης αξίας των εισαγωγών.

Ωστόσο ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι εισαγωγές διατηρούν της αυξητική τους πορεία λόγω της χαμηλής παραγωγικής βάσης της οικονομίας και της αύξησης των επενδύσεων που υπαγορεύει η ταχεία ολοκλήρωση των έργων του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ. Η αύξηση των εισαγωγών, είναι η πραγματική αιμορραγία για το ΑΕΠ η οποία γίνεται μεγαλύτερη από την υποχώρηση των εξαγωγών.

Όλα αυτά, ενώ τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Αυγούστου που αφορούν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων για το φετινό 8μηνο είναι -ακόμη- οριακά χαμηλότερο, φτάνοντας το 4,73 δισ. φέτος έναντι 4,82 δισ. ευρώ, το ίδιο διάστημα του 2023. Ωστόσο, αυτήν την ώρα, στα πρόθυρα του χειμώνα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύρραξη στην Μέση Ανατολή η οποία μπορεί να φέρει δυσμενείς εξελίξεις για τις τιμές της ενέργειας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ελλάδα πλήρωσε μόνο για εισαγωγές φυσικού αερίου περίπου 6,5 δισ. ευρώ περισσότερα από ότι το 2021. Συνεπώς, η επανάληψη μιας τέτοιας κρίσης θα έχει βαριά επίπτωση και στο ΑΕΠ και την εθνική οικονομία.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ