ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

 Συνελήφθη για διαφθορά

Με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της μη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων συνελήφθη χθες ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Ο 55χρονος πολιτικός, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ελευθερίας, μεταφέρθηκε στην εισαγγελία από άνδρες του σώματος καταπολέμησης της διαφθοράς. Οι έρευνες εις βάρος του είχαν ξεκινήσει από πέρυσι και αφορούν επίσης κατηγορίες για πληρωμές ύψους 700.000 ευρώ σε λομπίστα στις ΗΠΑ και ανεξήγητα έξοδα για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό ενώ είχε ανακριθεί και τον Ιούνιο. Οι υποστηρικτές του Μέτα, που είχε διατελέσει παλαιότερα και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, καταγγέλλουν τη σύλληψή του ως «τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο άλλος ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα έσπευσε κι αυτός να υποστηρίξει ότι «η δίωξή του είναι πολιτική». Ο Μέτα εξελέγη πρόεδρος της Αλβανίας το 2017 με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα. Ομως πολύ γρήγορα, δηλαδή από το 2019, Ράμα και Μέτα βρέθηκαν να συγκρούονται για μια σειρά θεμάτων.

ΜΠΑΡΤ ΝΤΕ ΒΙΒΕΡ

Στον δρόμο για την πρωθυπουργία

Το Βέλγιο φτάνει στο αποκορύφωμα του σουρεαλισμού. Ενας πολιτικός που έχει περάσει όλη του την καριέρα προσπαθώντας να διαλύσει τη χώρα, βρίσκεται τώρα πολύ κοντά στο να γίνει πρωθυπουργός της. Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Μπαρτ ντε Βίβερ ήταν το κόμμα που ήρθε πρώτο στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου στο Βέλγιο και ο νέος θρίαμβος του κόμματος στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στρώνει τον δρόμο του Βίβερ για την πρωθυπουργία, παρόλο που εκείνος διατείνεται ότι δεν θέλει. O βέλγος βασιλιάς συναντήθηκε με τον 53χρονο πολιτικό και του ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση «μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα» και να επιστρέψει με μια βιώσιμη λύση την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής των φλαμανδών εθνικιστών είναι και δήμαρχος της Αμβέρσας και έτσι τώρα, όπως περιγράφει, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα «ανάμεσα στην καρδιά και το κεφάλι». Παρόλο που έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να τον οδηγήσουν στην εξουσία, επιμένει ότι «ως άνθρωπος δεν ανυπομονώ να γίνω πρωθυπουργός».

NTANIEΛ ΝΤΕ ΜΠΟΝΟ

Οριο τριών λεπτών για τις αγκαλιές

Οι παρατεταμένες αγκαλιές ίσως βάλουν σε μπελάδες όσους το παρακάνουν σε αποχαιρετιστήριες διαχυτικότητες στο αεροδρόμιο Ντουνεντίν της Νέας Ζηλανδίας. Ο διευθυντής του Ντάνιελ ντε Μπόνο ανακοίνωσε ότι τίθεται ανώτατο όριο τριών λεπτών για τις αγκαλιές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση της ασφάλειας και τη διατήρηση της ομαλής κυκλοφορίας στη ζώνη αποβίβασης. «Ανώτατο όριο για αγκαλιά, τρία λεπτά. Για πιο θερμούς αποχαιρετισμούς παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τον χώρο στάθμευσης» ενημερώνει πινακίδα του αεροδρομίου. Ο Ντε Μπόνο παραδέχεται πως τα προειδοποιητικά μηνύματα στις ζώνες αποβίβασης του αεροδρομίου μπορεί να είναι «αρκετά έντονα» και να περιλαμβάνουν υπερβολικές απειλές για απομάκρυνση οχημάτων ή επιβολή προστίμων. «Προσπαθούμε να το διασκεδάσουμε» λέει. «Κάποιες φορές οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούσαν τη ζώνη αποβίβασης για να επιδίδονται σε ερωτοτροπίες της τελευταίας στιγμής. Τα αεροδρόμιο δεν είναι ερωτική φωλιά… »

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ