Ρωσικός δάκτυλοςστις εκλογές στη Μολδαβία

Ρωσικός δάκτυλοςστις εκλογές στη Μολδαβία

«Απέναντι στις υβριδικές τακτικές της Ρωσίας, η Μολδαβία δείχνει ότι είναι ανεξάρτητη, είναι ισχυρή και θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον!» θριαμβολόγησε, μέσω του X, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Κερδίσαμε την πρώτη μάχη σε μια δύσκολη αναμέτρηση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας. Αγωνιστήκαμε δίκαια και κερδίσαμε δίκαια σε έναν άδικο αγώνα» δήλωσε από την πλευρά της, αρκετά πιο μετρημένα, η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου. Γιατί στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν προχθές στη χώρα της είναι μάλλον απογοητευτικά για το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο που εκπροσωπεί.

Μόλις ένα 50,46% των ψηφοφόρων απάντησε «ναι» στο ερώτημα αν πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα ο στόχος της ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ, ενώ η Σάντου επικράτησε μεν, αλλά με 42,45% των ψήφων και θα χρειαστεί να αναμετρηθεί στον δεύτερο προεδρικό γύρο, στις 3 Νοεμβρίου, με τον βασικό της αντίπαλο, τον πρώην γενικό εισαγγελέα Αλεξάντρ Στογιάνογλο, που απέσπασε ποσοστό 25,98% και στηρίζεται από τους φιλορώσους Σοσιαλιστές. Προεκλογικά, βέβαια, οι δημοσκοπήσεις έδιναν πολύ χαμηλότερο ποσοστό στον Στογιάνογλο και άνετη (με 60%…) επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα. Σε αυτό το σημείο είναι που «κολλάει» και η καταγγελία της Φον ντερ Λάιεν για «υβριδικές τακτικές της Ρωσίας» και η καταγγελία της Μάγια Σάντου για «άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη χώρα μας», και η καταγγελία του ΟΑΣΕ ότι η διπλή ψηφοφορία αμαυρώθηκε από ξένες παρεμβάσεις και προσπάθειες παραπληροφόρησης.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Μολδαβία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, απέκτησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2022, μαζί με τη γειτονική της Ουκρανία, και ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις φέτος. Η κυβέρνηση Σάντου έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα της χώρας και να στηρίξει την οικονομία ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030. Η Ρωσία, όμως, η οποία διαθέτει ισχυρό μοχλό πίεσης με τις προμήθειες φυσικού αερίου και τις πολυάριθμες πολιτικές διασυνδέσεις της, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη χώρα αυτή στη «σφαίρα επιρροής» της. Και στην ομιλία που απηύθυνε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα Κισινάου και ενσωματωθούν οι ψήφοι της μολδαβικής διασποράς, ενώ ακόμα προηγούνταν το «όχι» στο δημοψήφισμα, και στην «επινίκια» ομιλία της αργότερα, η Σάντου κατήγγειλε πως εγκληματικές ομάδες που συνεργάζονται με «ξένες, εχθρικές δυνάμεις» επιδίωξαν να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους – και μετέφεραν χρήματα στους λογαριασμούς 150.000 ψηφοφόρων. Το Κισινάου επικεντρώνει από καιρό τα πυρά του στον φιλορώσο επιχειρηματία Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην για την κλοπή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το μολδαβικό τραπεζικό σύστημα, ζει πια ως φυγάς στη Ρωσία, και έχει προσφερθεί ανοιχτά στα σόσιαλ μίντια να πληρώσει Μολδαβούς ώστε να πείσουν άλλους να ψηφίσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

«Ανωμαλίες»

«Σε συγχαίρω, έχασες τη μάχη» διαμήνυσε ο ίδιος στη Σάντου χθες τα ξημερώματα, πριν αρχίσει η Μόσχα να μιλάει για «ανελεύθερη προεκλογική εκστρατεία» και «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων. Οπως αναγνώρισε όμως και η ίδια η μολδαβή πρόεδρος, η αναμέτρηση θα είναι μακρά και δύσκολη. «Η Μάγια Σάντου στόχευε σε ένα ποσοστό 45% και οι υποστηρικτές της ήλπιζαν ακόμη και σε επανεκλογή της από τον πρώτο γύρο. Το πρόβλημά της είναι ότι δεν έχει αποθέματα ψήφων για τον δεύτερο γύρο, σε αντίθεση με τον αντίπαλό της, τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο. Το φιλορωσικό στρατόπεδο θα ενώσει τις δυνάμεις του εναντίον της» σημειώνει στη γαλλική «Le Monde» ο Ιον Ταμπάρτα, πολιτικός αναλυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στο Κισινάου. Και θα τις ξαναενώσει, αναμφίβολα, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2025, αυτών που η Σάντου χαρακτήρισε «μία τελευταία μάχη» στον δρόμο για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ