Ροζ κοκαΐνη: Όσα ξέρουμε για το ναρκωτικό που βρέθηκε στον οργανισμό του Λίαμ Πέιν

Ροζ κοκαΐνη: Όσα ξέρουμε για το ναρκωτικό που βρέθηκε στον οργανισμό του Λίαμ Πέιν

Η ροζ κοκαΐνη, ένα κοκτέιλ ναρκωτικών που μπορεί να περιέχει κεταμίνη, έκσταση, μεθαμφεταμίνη και κρακ, έχει αποκτήσει τη φήμη ως το ναρκωτικό των πάρτι.

Με αφορμή τις αναφορές ότι η ροζ κοκαΐνη βρέθηκε στον οργανισμό του πρώην τραγουδιστή των One Direction, Λίαμ Πέιν, όταν βρέθηκε νεκρός, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει για τους χρήστες.

Τι είναι η ροζ κοκαΐνη;

Η ροζ κοκαΐνη είναι ένα κοκτέιλ ναρκωτικών που συνήθως δεν περιλαμβάνει κοκαΐνη. Το μείγμα, το οποίο οφείλει το χρώμα του στην προσθήκη χρωστικής τροφίμων και μερικές φορές αρωματικής φράουλας, περιέχει συνήθως τουλάχιστον ένα διεγερτικό φάρμακο και ένα κατασταλτικό. Τα ναρκωτικά που βρίσκονται συχνότερα στη ροζ κοκαΐνη περιλαμβάνουν μεθαμφεταμίνη, κεταμίνη, ένα διαχωριστικό αναισθητικό με παραισθησιογόνα αποτελέσματα, και MDMA (έκσταση), καθώς και βενζοδιαζεπίνες, κρακ και καφεΐνη.

Η ροζ κοκαΐνη συνήθως λαμβάνεται είτε σε μορφή χαπιού είτε σνιφάρεται ως σκόνη. Σπάνια χορηγείται ενέσιμα. Χρησιμοποιείται συχνότερα σε πάρτι και κλαμπ.

Ποια άλλα ονόματα έχει;

Οι άλλες ονομασίες του κοκτέιλ ναρκωτικών στο δρόμο περιλαμβάνουν tusi ή tuci, cocaina rosada, tucibi, ροζ σκόνη, Eros και Venus. Το Tusi πήρε το όνομά του από την ψυχεδελική ένωση 2-CB, η οποία συντέθηκε για πρώτη φορά από τον Alexander Shulgin, τον αποκαλούμενο νονό της έκστασης. Ωστόσο, η 2-CB, βρίσκεται πλέον σπάνια στη ροζ κοκαΐνη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των διωκτικών αρχών.

Τι κάνει η ροζ κοκαΐνη;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ναρκωτικό στη σκηνή των κλαμπ για να βιώσουν ευφορία και ενισχυμένη αισθητηριακή αντίληψη. Τα Κέντρα Θεραπείας Εθισμού του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι μπορεί να προκαλέσει «παραισθήσεις».

Στον ιστότοπό του, αναφέρει: «Η χρήση του φαρμάκου είναι πολύ επικίνδυνη: Η ροζ κοκαΐνη έχει επίσης παραισθησιογόνες ιδιότητες, σε αντίθεση με τις καθαρά διεγερτικές επιδράσεις της παραδοσιακής κοκαΐνης. Οι χρήστες της ροζ κοκαΐνης αναφέρουν τόσο ευφορικές όσο και ψυχεδελικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της αισθητηριακής αντίληψης και των εναλλαγών της διάθεσης.

«Σε σύγκριση με άλλα διεγερτικά όπως η μεθαμφεταμίνη ή συνθετικά ναρκωτικά όπως η έκσταση (MDMA), η ροζ κοκαΐνη προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό διεγερτικών και παραισθησιογόνων επιδράσεων», σύμφωνα με τον Guardian.

Είναι ένα εύκολο ναρκωτικό για υπερβολική δόση, προσθέτουν τα θεραπευτικά κέντρα. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά, εθισμό, επίμονο άγχος, κατάθλιψη και ψύχωση.

Ποια είναι η προέλευση της ροζ κοκαΐνης;

Το ναρκωτικό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους δρόμους της Κολομβίας περίπου το 2010 και έκτοτε η χρήση του εξαπλώθηκε στη σκηνή των κλαμπ της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ άλλων στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, τη Χιλή και τον Παναμά.Έχει επίσης αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των clubbers στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ιδίως στην Ισπανία. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά που δημοσιεύθηκε το 2022, η ροζ κοκαΐνη έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ελβετία, τον Καναδά και τη νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ