Τεχνητή νοημοσύνη: Μόλις το 11% των CIΟ έχει υιοθετήσει πλήρως ΑΙ – Έρευνα της Salesforce –

Τεχνητή νοημοσύνη: Μόλις το 11% των CIΟ έχει υιοθετήσει πλήρως ΑΙ - Έρευνα της Salesforce - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Το 84% των CIO (Διευθυντής συστημάτων πληροφορικής) πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα είναι τόσο σημαντική για τις επιχειρήσεις όσο ήταν η άνοδος του διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα της Salesforce, του παγκόσμιου ηγέτη στο AI CRM. Ωστόσο, μόνο το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει εφαρμόσει πλήρως τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις δραστηριότητές του, αναφέροντας τεχνικές και οργανωτικές προκλήσεις όπως η ασφάλεια και η δομή δεδομένων.

Η έρευνα διεξήχθη σε 150 CIO εταιρειών με 1.000 ή περισσότερους υπαλλήλους και ρίχνει φως σχετικά με τη χρήση της ΑΙ στις επιχειρήσεις και τα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς οι εταιρείες επικεντρώνουν τις στρατηγικές τους γύρω από αυτήν την τεχνολογία.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επενδύσεις σε startups ξεπέρασαν τα 3,9 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι η αυξανόμενη πίεση που νιώθουν οι CIO να μετατραπούν σε ειδικούς (experts) της AI: 61% των ερωτηθέντων CIO ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες προσδοκίες ως προς τις γνώσεις τους σχετικά με την AI σε σχέση με αυτές που όντως έχουν, ενώ πολλοί στρέφονται στους συναδέλφους τους από άλλες εταιρείες ως κύρια πηγή πληροφόρησης.

H ανησυχία για την τεχνητή νοημοσύνη

Μολονότι αναγνωρίζεται ευρέως η δυναμική της AI, παρατηρείται μια επιφυλακτικότητα στους επαγγελματίες: το 67% υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, με μεγάλο μέρος αυτής της επιφυλακτικότητας να οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία και ασφάλεια των δεδομένων.

Οι CIO αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην κατανομή των πόρων μεταξύ πρωτοβουλιών AI και άλλων τεχνολογικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με τη διαχείριση δεδομένων. Παρότι δαπανούν κατά μέσο όρο το 20% του προϋπολογισμού τους σε δεδομένα και υποδομές, σε σύγκριση με το 5% που διατίθεται για την AI, το 47% των CIO δεν είναι σίγουρο ότι έχει κατανεμηθεί σωστά το ποσό για τις πρωτοβουλίες AI. Η αβεβαιότητα αυτή πηγάζει από την ανάγκη για ασφαλή και αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θεωρούνται θεμελιώδη για την επιτυχή εφαρμογή της AI, αλλά απαιτούν μεγάλες επενδύσεις πριν η AI μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επιπλέον, το 66% των CIO πιστεύει ότι θα δει απόδοση της επένδυσης (ROI) από την ΑΙ, αλλά 68% από αυτούς θεωρούν πως οι επιχειρηματικοί τους εταίροι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το πότε θα επιτευχθεί αυτή η απόδοση.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ