Το ΣτΕ επικύρωσε το πρόστιμο στην Intellexa

Το ΣτΕ επικύρωσε το πρόστιμο στην Intellexa

Μια νέα δικαστική ήττα ήρθε χθες στα απόνερα του σκανδάλου των υποκλοπών. Αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η Intellexa κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) που της είχε επιβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η απόφαση της Αρχής, θυμίζω, είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2023 μετά από ουσιαστικά την πρώτη και μοναδική απόπειρα έρευνας στην εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα και εμπορευόταν το λογισμικό Predator. Η εταιρεία, βεβαίως, επί της ουσίας είχε αρνηθεί να συνεργαστεί και δεν παρείχε ποτέ τα στοιχεία που της ζητήθηκαν για τα προσωπικά δεδομένα που είχε συλλέξει «και είναι στην κατοχή της», όπως τόνιζε η απόφαση, αποκαλύπτοντας την άποψη της Αρχής ότι η Intellexa κατέβασε μεν ρολά, αλλά διαθέτει ακόμη, κάπου, τα υποκλαπέντα στοιχεία… Το ΣτΕ, πάντως, απέρριψε χθες την αίτηση ακύρωσης του προστίμου εκείνου, αλλά και το αίτημα της Intellexa να της χορηγήσει η ΑΠΔΠΧ αντίγραφα από τα έγγραφα που περιλαμβάνονταν στον φάκελο που είχε σχηματίσει εις βάρος της.

Ποιος θα πληρώσει;

Ο λόγος της απόρριψης του δικαστηρίου ήταν μεν τυπικός, αλλά το πρόστιμο παραμένει. Και μαζί του παραμένει και ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιος θα το πληρώσει; Το ρωτάω διότι η Intellexa εμφανίζεται πλέον ανενεργή και χωρίς δραστηριότητα στην Ελλάδα. Για αυτό, άλλωστε, έχει επέλθει και αναστολή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ήδη από τον Μάρτιο 2024. Οπως μου λέει πηγή μου που κατέχει τα φορολογικά, το πρόστιμο θα βεβαιωθεί στους εκπροσώπους και μετόχους της εταιρείας. Δηλαδή στην πολωνή υπήκοο Σάρα Χάμου, η οποία είναι η διαχειρίστρια της Intellexa και μέτοχος του 65% μέσω της ιρλανδικής Thalestris, και στον Φέλιξ Μπίτζιο, κάτοχο του 35% της εταιρείας, μέσω της κυπριακής Santinomo. Και οι δύο διαθέτουν ΑΦΜ στη ΔΟΥ Εξωτερικού και ως εκ τούτου το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί απευθείας.

Θεσμικές πρωτοτυπίες

Για να παραμείνω, όμως, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να σας πω ότι τελικά θα μας έρθει με λίγη καθυστέρηση η απόφαση για τα νέα πρόστιμα, στη ΝΔ και δύο στελέχη της, για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού. Εν αναμονή αυτής, ωστόσο, η υπόθεση απέκτησε και μια ακόμη… πρωτότυπη τροπή χθες. Διότι ο τέως γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος, φέρεται να προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη εναντίον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητώντας να ερευνηθεί αν παραβίασε τα δικαιώματά του με την ανάρτηση των στοιχείων από τις καταθέσεις του στην ενδιάμεση απόφαση που είχε εκδώσει πριν από την τελική. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι ξανά περίπτωση που η ανεξάρτητη Αρχή καλείται να ερευνήσει μια άλλη ανεξάρτητη Αρχή. Και μάλλον σωστά θυμάμαι διότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ειδική διάταξη στον δικό του νόμο που ορίζει ρητώς ότι δεν ελέγχει άλλες ανεξάρτητες Αρχές.

Πόλεμος και με αγωγές

Σε άλλα δικαστικά νέα έχουμε και τον εμφύλιο στα τέρμα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Αυτόν μεταξύ της Αφροδίτης Λατινοπούλου και του Κυριάκου Βελόπουλου, εναντίον του οποίου κατέθεσε χθες αγωγή για ακραία προσβολή της προσωπικότητάς της, με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη μάλιστα. Με την αγωγή ζητάει από τον Βελόπουλο αποζημίωση 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από «πόλεμο λάσπης». Ο πόλεμός τους έφτασε μέχρι και στις Βρυξέλλες όπου ο Βελόπουλος είχε θέσει βέτο για να μην ενταχθεί η Λατινοπούλου στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στερώντας της την ευκαιρία να συνυπάρξει με το πολιτικό είδωλό της, την Τζόρτζια Μελόνι.

«Γαλάζιων» προειδοποιήσεις

Το μασάζ «γαλάζιων» βουλευτών δεν φαίνεται τελικά να αποδίδει. Δυο νέα χτυπήματα είχαμε χθες. Ο μεν Νικήτας Κακλαμάνης επανήλθε στο θέμα της ΔΕΗ, με αφορμή την ερώτηση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας που κατέθεσε προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Κάνοντας λόγο για «golden boys» και κατακεραυνώνοντας τις αυξήσεις που γίνονται στο ρεύμα ενώ η εταιρεία έχει κέρδη. Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και, αν κρίνω από τα προειδοποιητικά πυρά, υποψιάζομαι ότι θα ακούσουμε συντροφικούς διαξιφισμούς πάλι.

Ο Βλάχος ξαναχτυπά

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τον έτερο «αντάρτη» Γιώργο Βλάχο, ο οποίος δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι η θετική του ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε σε νομοσχέδια ούτε σε άλλες ψηφοφορίες όπως, για παράδειγμα, στην εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θυμίζω – διότι δεν είναι τυχαίο – ότι είχε προηγηθεί η κόντρα του στη Βουλή με τον Κωστή Χατζηδάκη για τα «κόκκινα δάνεια», κατά την οποία ο υπουργός ύψωσε τους τόνους, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και για απόκλιση από τις παραταξιακές αρχές.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ