9 άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη

9 άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς στον εργασιακό χώρο που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη

Τα 9 do’s και τα don’ts της εργασιακής συμπεριφοράς που δεν θα στα πει κανείς. 

Ο εργασιακός χώρος δεν είναι το σπίτι μας όπου μπορεί ο καθένας να νιώθει άνετα με τον τρόπο που το επιθυμεί. Αντιθέτως απαιτεί μια συμπεριφορά που προσαρμόζεται στα κοινωνικά πρέπει και πολλά από αυτά δεν αναγράφονται σε επίσημους κανονισμούς αλλά είναι “κανόνες” που μαθαίνουμε με την εμπειρία και ίσως μέσα από λάθη.

Μερικοί από τους ανομολόγητους κανόνες του εργασιακού περιβάλλοντος είναι οι εξής:

Σκέψου πριν πατήσεις “reply to all” και γενικά πρόσεξε τα mail σου

Δεν υπάρχουν πολλές στιγμές μεγαλύτερης αμηχανίας από το να λάβεις ένα email αποκλειστικά από την εταιρεία σου, να εσύ να απαντήσεις στον αποστολέα και σε όλους τους συναδέλφους σου. Ειδικά αν αφορά ένα προσωπικό σου θέμα το mail η αμηχανία μπορεί να κορυφωθεί στα ύψη. Ακόμη και αν ένα τέτοιο μήνυμα είναι αρκετά αβλαβές, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό.

Μην κοιτάς επίμονα την οθόνη του συναδέλφου σου

Ναι, οι άνθρωποι είναι περίεργοι, οπότε όταν πηγαίνεις στο γραφείο του συναδέλφου σου για να τον ρωτήσεις το οτιδήποτε, είναι φυσικό να καταλήξεις κατά λάθος να κοιτάξεις ό,τι κάνει στην οθόνη του υπολογιστή του. Αλλά μην περιηγείσαι με το βλέμμα σου εκεί για ώρα γιατί μπορεί να τον κάνεις να νιώσει άβολα. Ειδικά εφόσον όλοι δεν είμαστε περήφανοι καμιά φορά για τις αναζητήσεις μας στο ιστορικό του google. 

Κράτησε το γραφείο σου τακτοποιημένο

Υπάρχουν πολλοί σωρευτικοί χαρακτήρες εκεί έξω. Και αν ακόμα ισχυρίζεσαι ότι βρίσκεις καλύτερα τα πράγματά σου μέσα στην ακαταστασία ένας σωρός από πράγματα μπορεί να ενοχλεί αφάνταστα τους συναδέλφους σου. Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρεί την αισθητική του από ένα φράγμα από παλέτες σκιών ματιών ή άλλων πραγμάτων. Και όσο για τη διακόσμηση του γραφείου σου …Keep it simple!

Μην επιλέγεις την πιο πικάντικη επιλογή για μεσημεριανό γεύμα 

Ψάρι στο γραφείο; Το σκουμπρί ή ο καπνιστός σολομός μπορεί να είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες και βιταμίνη Β, αλλά είναι επίσης το απόλυτο faux pas, που εγγυάται ότι θα ξεκινήσει έναν πόλεμο παθητικο-επιθετικών Post-Its στην κοινόχρηστη κουζίνα. Να έχεις κατά νου ότι το ζεστό μεσημεριανό γεύμα που επέλεξες θα γεμίσει μυρωδιές όλο το χώρο για τις επόμενες δύο ώρες οπότε καλό είναι να μην είναι κακή ή βαριά αυτή η μυρωδιά. Επίλεξε κάτι διακριτικό αντ ‘αυτού και άσε τη ..σκορδαλιά για το σπίτι.

Κράτα χαμηλά τη φωνή σου όταν κάνεις ένα τηλεφώνημα

Μπορεί το σήμα σου να έχει πρόβλημα, μπορεί επίσης να προσπαθείς να κάνεις τη φωνή σου να κυριαρχήσει πάνω σ’ έναν τσακωμό. Σε κάθε περίπτωση όμως στο πλαίσιο του γραφείου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να φωνάζεις στο τηλέφωνο. Μην ξεχνάς ότι και οι άλλοι συνάδελφοί σου έχουν τηλεφωνήματα και θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στον συνομιλητή τους και όχι στο δικό σου τηλεφώνημα. 

Μην στέλνεις μήνυμα «μπορούμε να κάνουμε μια γρήγορη συνομιλία» χωρίς να δώσεις το πλαίσιο

Οι τρεις πιο τρομακτικές λέξεις σε κάθε γλώσσα είναι, αναμφισβήτητα, «μπορούμε να μιλήσουμε;» Όταν λαμβάνεις ένα τέτοιο μήνυμα χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο το μυαλό σου αρχίζει αμέσως να τρέχει σε περίεργα μονοπάτια προσπαθώντας να βρει τον πιο δραματικό λόγο για τον οποίο κάποιος μπορεί να θέλει να σου μιλήσει. Φρόντισε λοιπόν να προϊδεάζεις πριν τον συνομιλητή σου μ’ ένα στοιχείο του πλαισίου πάνω στο οποίο θα συζητήσετε.

Μην φοράς ποτέ αθλητικά ρούχα

Μπορεί να έχεις μια άψογη φυσική κατάσταση και να είσαι αθλητικός τύπος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάζεις ρούχα μετά το γυμναστήριο και να επιδεικνύεις τα αθλητικά σου ρούχα στον εργασιακό σου χώρο. 

Μην στήνεις “ενέδρα” στον συνάδελφό σου όταν είναι εμφανώς απασχολημένος

Υπάρχουν ελάχιστες αισθήσεις χειρότερες από το να γονατίζεις για να προλάβεις μια μεγάλη προθεσμία και εκείνη τη στιγμή να σε σκουντάει κάποιος στον αγκώνα σου για να σου ζητήσει «απλώς αφαιρεθείς από αυτό που κάνεις» για κάτι άλλο που δεν είναι επί του παρόντος.

Δώσε στους συναδέλφους σου χώρο όταν φεύγουν από το γραφείο 

Βγαίνεις από τις “περιστρεφόμενες πόρτες” της δουλειάς σου στο τέλος της ημέρας, έτοιμη να χαλαρώσεις το πρόσωπό σου από τη μάσκα της εταιρικής ευθυμίας και τότε ακούς μια γνώριμη φωνή. «Πηγαίνεις στο σταθμό;» «Θα έρθω μαζί σου!». Είναι σημαντικό να είσαι φιλικός με τους συνεργάτες σου αλλά είναι επίσης φυσικό να θέλει κανείς λίγο χρόνο και ηρεμία μακριά απ’ ό,τι θυμίζει δουλειά. 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ