Αδιαφορία και καθυστέρηση καταλογίζει στην Πολιτεία η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για την ευλογιά

πρόβατα

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη αδράνεια που παρατηρείται από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές στην αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων ζωονόσων που πλήττουν τον κτηνοτροφικό κλάδο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας τονίζει τα εξής:

“Η έξαρση της ευλογιάς των προβάτων και η διασπορά της σε τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας συνολικού σχεδιασμού αντιμετώπισης ζωονόσων και της ανεπάρκειας στην εφαρμογή πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων.

Επιπροσθέτως, βρισκόμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε ότι η παύση λειτουργίας των σφαγείων για τις επόμενες 10 ημέρες έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική εθνική οικονομία. Τα αμνοερίφια που προορίζονταν για σφαγή παραμένουν αδιάθετα, ενώ το εισόδημα των κτηνοτρόφων έχει εξαφανιστεί, οδηγώντας πολλές μονάδες σε οικονομική κατάρρευση. Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, με εκτιμώμενες απώλειες που αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον κλάδο ενώ προκαλείται αδυναμία προγραμματισμού παραγωγής που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία.

Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να περιμένουν λύσεις που παραπέμπονται στις καλένδες. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας απαιτεί: 1. Άμεση αντίδραση από την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές, με τη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.

2. Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλες τις μονάδες που έχουν πληγεί, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

3. Διαφάνεια και σαφή ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται και την εξέλιξη της κατάστασης.

4. Θέσπιση μηχανισμών έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούν να ενεργοποιούνται αμέσως σε περιπτώσεις όπως η τρέχουσα κρίση, προστατεύοντας τόσο την κτηνοτροφία όσο και τη δημόσια υγεία.

5. Συνεχή επιτήρηση και αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

6. Σχέδιο αποκατάστασης του κλάδου με τη συνεργασία της Πολιτείας και των τοπικών αρχών, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Η αδυναμία αντιμετώπισης της ευλογιάς και η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την προστασία του κτηνοτροφικού κλάδου δεν είναι πλέον αποδεκτή.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά από την Πολιτεία, του θεσμικούς και υπηρεσιακούς μηχανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μείνουν άπραγοι απέναντι στην καταστροφή των κόπων τους και θα συνεχίσουν να παλεύουν για τη δικαίωσή τους. Σε κάθε περίπτωση και με τρόπο κατηγορηματικό συνεχίζουμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση εξεύρεση λύσεων”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ