Μπλίνκεν και Νετανιάχου σε «μυστικό» τετ α τετ για πάνω από δύο ώρες

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε χθες η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί την ενδέκατη κατά σειρά περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου, σε μία νέα προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός –την πρώτη μετά την εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, και την τελευταία πριν από τις κρίσιμες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Στις επαφές του Μπλίνκεν με την ισραηλινή ηγεσία, όμως, σίγουρα θα συζητήθηκε και η πρόσφατη διαρροή, στο Telegram, δύο άκρως απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για μία επίθεση στο Ιράν, ως απάντηση στην πρωτοφανή πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Πόσο μάλλον αφού το αραβόφωνο Sky News μετέδωσε χθες, επικαλούμενο πηγή του Πενταγώνου, πως υπεύθυνος για τη διαρροή, που διερευνάται επί του παρόντος από το FBI, είναι ένας βοηθός του αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πια να μοιράζεται έγγραφα με τις ΗΠΑ, και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει!», έγραψε στο Truth Social o Ντόναλντ Τραμπ, σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τη Haaretz, ένας από τους στόχους της επίσκεψης του Μπλίνκεν, που αναχωρεί σήμερα για την Ιορδανία, ήταν να αμβλύνει την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση στο Ιράν.

Η Ουάσιγκτον φοβάται πως το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχοθετήσει πυραυλικές ή και πυρηνικές εγκαταστάσεις και να προκαλέσει αντίποινα εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σε χώρες του Κόλπου: ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ενεργειακή κρίση μόλις λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Το Ισραήλ είναι υπερβολικά μικρό για να επιτεθεί στο Ιράν», καυχησιολόγησε χθες ο Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, προβλέποντας πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει κάποια «σημαντική κίνηση» αλλά θα μπορούσε να εξαπολύσει μια συμβολική, περιορισμένη επίθεση – και προκαλώντας, ουσιαστικά, το Ισραήλ να κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Η Ουάσιγκτον συμφώνησε να εφοδιάσει το Ισραήλ με το σύστημα αεράμυνας THAAD, όμως το κατά πόσο η κυβέρνηση Νετανιάχου δεσμεύτηκε να αποφύγει τα πλήγματα στο Ιράν πριν από τις αμερικανικές εκλογές παραμένει ασαφές. Ξεκάθαρες, αντιθέτως, είναι οι ελάχιστες ελπίδες ευόδωσης των υπόλοιπων στόχων της περιοδείας του Μπλίνκεν.

Περιμένουν να πεθάνουν

Οι ΗΠΑ ελπίζουν πως ο θάνατος του Σινουάρ θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για ειρήνη, όμως το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις του και στη βόρεια Γάζα, όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, «οι άνθρωποι απλώς περιμένουν να πεθάνουν», και στον Λίβανο, κατά της Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, στη Βηρυτό, αργά το βράδυ της Δευτέρας: το Ισραήλ δήλωσε πως δεν είχε στόχο το νοσοκομείο και πως αυτό δεν επηρεάστηκε από το χτύπημα, αν και ο διευθυντής του διαβεβαίωσε πως υπέστη ζημιές. Τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έχουν βάλει πρωτίστως στο στόχαστρο τα τελευταία 24ωρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Χεζμπολάχ, με δεκάδες επιθέσεις.  Θέλοντας να δείξει πως παραμένει ζωντανή, η λιβανική οργάνωση δήλωσε νωρίς χθες πως εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ και σε μία ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, ενώ ανέλαβε την «απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη» για την επίθεση με drone το Σάββατο που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στην κατοικία του Νετανιάχου στην Καισάρεια – διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι μάχες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ