Χασίμ Σαφιεντίν: Νεκρός ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

Χασίμ Σαφιεντίν: Νεκρός ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν εχθές Τρίτη ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Σαφιεντίν, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, θεωρούνταν ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα μετά τη δολοφονία του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της οργάνωσης, τον Hussein Ali Hazima.

Το χτύπημα είχε ως στόχο το υπόγειο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το οποίο σύμφωνα με τον στρατό βρισκόταν «στην καρδιά ενός άμαχου πληθυσμού» στο νότιο προάστιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, γνωστό ως Dahiyeh.

Οι IDF λένε ότι περισσότερα από 25 μέλη του τμήματος πληροφοριών βρίσκονταν στο αρχηγείο όταν έγινε το χτύπημα, συμπεριλαμβανομένων άλλων κορυφαίων διοικητών. Έκτοτε ο Σαφιεντίν δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Τρομοκράτης για τις ΗΠΑ

Ο Σαφιεντίν, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως τρομοκράτη το 2017, ήταν ξάδελφος του Χασάν Νασράλα.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στις αρχές Οκτωβρίου ότι ο Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με το Ιράν, ήταν ο «πιθανότερος» υποψήφιος για την ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν ανέλαβε εξέχοντα ρόλο στην οργάνωση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, απευθύνοντας χαιρετισμό σε κηδείες και άλλες εκδηλώσεις που ο Νασράλα απέφευγε επί μακρόν για λόγους ασφαλείας.

«Τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας»

Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μίλησε δημόσια μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, λέγοντας σε μια συγκέντρωση στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 8 Οκτωβρίου 2023 ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Όλα όσα έχουμε είναι μαζί σας».

Με τη δολοφονία του Σαφιεντίν, μόνο ο Ναΐμ Κασέμ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, παραμένει από την ανώτερη ηγεσία της Χεζμπολάχ.

O Κασέμ είναι το πρόσωπο της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Νασράλα, αλλά δεν απολαμβάνει την ίδια δημοτικότητα μεταξύ των υποστηρικτών της οργάνωσης που είχε ο Σαφιεντίν.

Ποιος θα πάρει το τιμόνι της Χεζμπολάχ;

Παραμένει άγνωστο ποιος θα αναλάβει το τιμόνι ως ο επόμενος ηγέτης της ομάδας. Σε μια ομιλία του πριν από δύο εβδομάδες, ο Κασέμ δήλωσε ότι ο διορισμός νέου ηγέτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και θα πάρει αρκετό χρόνο.

Παράλληλα με τα πλήγματα στην πολιτική ηγεσία της, σχεδόν όλα τα ανώτερα στρατιωτικά στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ