Διαφωνία Γεραπετρίτη για το χωροταξικό στα νησιά

Διαφωνία Γεραπετρίτη για το χωροταξικό στα νησιά

Ο μίνιμουμ στόχος της σχεδόν τρίωρης συζήτησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τους γαλάζιους βουλευτές της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών ήταν να εκτονωθούν απορίες και ανησυχίες πρωτίστως για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, δεδομένων των εξελίξεων της περιόδου. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκουν ωστόσο συνολική ευθυγράμμιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μακριά από παραφωνίες (πόσω μάλλον από δημόσια τζαρτζαρίσματα), εξ ου και έχει διαμηνυθεί με κάθετο τρόπο στη νεοδημοκρατική ομάδα ότι τα εθνικά διαχωρίζονται από οποιοδήποτε άλλο θέμα της καθημερινότητας.

Το χθεσινό ραντεβού στην αίθουσα 151 της Βουλής έγινε σε κλειστό κύκλο χωρίς εξάρσεις, με εννέα βουλευτές από τους 28 παρόντες να απευθύνουν ερωτήματα, με απευθείας απαντήσεις από τον Γεραπετρίτη και συχνές διευκρινίσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά, αλλά άνοιξε συζήτηση τόσο για το Κυπριακό με χαρακτηριστική την επισήμανση Γεραπετρίτη ότι το ζήτημα δεν υπήρχε καν στην ατζέντα του ΟΗΕ όταν ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας όσο και για την ευρωπαϊκή ατζέντα. Υπό σκέψη είναι νέα ενημέρωση (ή κύκλοι ενημερώσεων) για τα εθνικά με διευρυμένη σύνθεση βουλευτών, ενώ το βέβαιο είναι ότι για τα ελληνοτουρκικά θα γίνει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων από τον Γεραπετρίτη (είτε θα δει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς είτε θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική επιτροπή) αφότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της 8ης Νοεμβρίου με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Αντιρρήσεις στο πρότζεκτ

Μέσα από τις τοποθετήσεις Γεραπετρίτη διαφάνηκε μια διαφωνία με σημασία, που σε κάθε περίπτωση προεξοφλεί ανατροπές στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο υπουργός φέρεται να εξέφρασε κατηγορηματικά τις αντιρρήσεις του σε συγκεκριμένες διατάξεις του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό – πρότζεκτ που χειρίζονται οι υπουργοί Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Είναι σαφές ότι το σχέδιο επανεξετάζεται και προεξοφλούνται σημαντικές διορθώσεις, αφού το υπουργείο Εξωτερικών είναι αποφασισμένο να μην περάσουν οι διατάξεις που αφήνουν εκτός οικονομικής δραστηριότητας ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Κι αυτό προκειμένου να μη λειτουργήσει κάτι τέτοιο ως «γκριζάρισμα». Το θέμα ανακίνησε προ ημερών και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση («Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα») στους συναρμόδιους υπουργούς. Κατά πληροφορίες, τα σημεία αυτά επανεξετάζονται πλήρως. Ο Γεραπετρίτης ανέλυσε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες: μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και μόνος δρόμος επίλυσής της είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο θάλασσας, είπε. Και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις (Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Παπάς, Αγγελος Συρίγος κ.ά.) διευκρίνισε αφενός ότι «είμαστε μακριά από συνυποσχετικό», αφετέρου ότι δεν θα είναι η Ελλάδα εκείνη που θα υποχωρήσει από τις θέσεις της.

Η συνάντηση με τον Φιντάν

Δυόμισι εβδομάδες προτού ο Γεραπετρίτης υποδεχθεί τον Φιντάν καταγράφονται τα εξής:

Πρώτον, η Αθήνα επιμένει ότι δέχεται να συζητήσει στη βάση του διεθνούς δικαίου ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα «και τίποτα άλλο», ενόσω από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου φτάνουν διαρροές για διάθεση ευρύτερης ατζέντας – αυτήν που η ελληνική πλευρά εκ προοιμίου απορρίπτει.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε πόλεμο με «υπερπατριώτες της φακής» με την αποστροφή «ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν».

Τρίτον, ο δύο γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους και είναι σαφές ότι εντός ΝΔ υπάρχουν πρόσωπα που ταυτίζονται με ενστάσεις και ανησυχίες που εκφράζουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Μετά τις βολές του Σαμαρά από τη Λευκωσία για «άδικες και καταστροφικές “λύσεις” που ακούγεται ότι μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και Κύπρο, αναμένεται στις 4 Νοεμβρίου ομιλία του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος προειδοποιούσε τελευταία φορά τον Ιούλιο ότι «η όποια συγκυριακή ύφεση (…) δεν πρέπει να συσκοτίζει την αλήθεια» και ότι η Τουρκία «έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο και ευθέως απειλεί Ελλάδα και Κύπρο».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μια δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη για την ψήφιση της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη (ο Βερναρδάκης…