Γ. Στρατάκος: “Ευκολη η μετάδοση και η επέκταση της ευλογιάς των προβάτων”- Επί ποδός αρχές και κτηνοτρόφοι για την αντιμετώπιση της νόσου

1-probat

Από σήμερα και για δέκα ημέρες απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η μετακίνηση και η σφαγή των ζώων

«Συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές και στον κτηνοτροφικό κόσμος της χώρας έχει προκαλέσει η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων. Ήδη στη λήψη άμεσων μέτρων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τα δεκάδες κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδες από τον ‘Εβρο μέχρι την Κορινθία, ενώ επί ποδός ξανά, μετά την πρόσφατη έξαρση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι κτηνοτρόφοι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ζωονόσου.

Από σήμερα και για δέκα ημέρες απαγορεύεται η μετακίνηση και η σφαγή των ζώων. Στόχος των μέτρων είναι η διάσωση της κτηνοτροφίας μας, δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας.

Η απόφαση για τη λήψη μέτρων ελήφθη μετά από ευρεία τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Αναπτυξης, υπηρεσιακών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων κτηνοτροφικών φορέων.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε: «Από σήμερα ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

Περισσότερους ελέγχους ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Ανησυχία επικρατεί στη Θεσσαλία για τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν περισσότερους ελέγχους για να προληφθεί η εξάπλωση της ζωονόσου. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για την κτηνοτροφία, αλλά ζητούν αυστηρούς ελέγχους και πρόσληψη κτηνιάτρων για το λόγο αυτό.

Σε εξέλιξη σύσκεψη στον Έβρο υπό τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γ. Στρατάκο

Στον Έβρο βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλου Τοψίδη και των κτηνιάτρων της Περιφέρειας, στη διάρκεια της οποίας γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης, δεδομένου ότι από τις 19 Αυγούστου, οπότε εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς στον Έβρο, καταγράφεται εξάπλωση ανά τη χώρα. .

Ο κ. Στρατάκος μιλώντας στο Ertnews διευκρίνισε πως δεν κλείνουν τα σφαγεία. ” Αυτό το οποίο αποφασίσαμε χθες ήταν η απαγόρευση των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων για 10 μέρες στο σύνολο της επικράτειας για βόσκηση, αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή. Τα σφαγεία δεν κλείνουν , η μετακίνηση των αιγοπροβάτων στα σφαγεία απαγορεύεται. Η δεκαήμερη αυτή απαγόρευση θα δημιουργήσει ένα “παράθυρο” ώστε να μπορέσουν οι κτηνίατροι να κάνουν τις απαραίτητες επισκοπήσεις, οι οποίες απαιτούνται ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ελέγξει το σύνολο των ζώων και ότι δεν υπάρχει κάποιο ζώο το οποίο φέρει τον ιό και να μπορεί να μολύνει και το κοπάδι αλλά και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ ΥΠΑΑΤ υπάρχει μια μηχανική μετάδοση του ιού από την γείτονα χώρα η οποία πλήττεται από τη συγκεκριμένο νόσο, εδώ και πολλά χρόνια. “Η επιδημιολογική εικόνα που αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων όπως καταγράφεται στο χάρτη, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ευλογιά των αιγοπροβάτων ήρθε από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία” επισήμανε.

Οκ. Στρατάτος διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία καθώς η ευλογιά είναι μια ζωονόσος και όχι μία ζωοανθρωπονόσος. “Τόσο το γάλα όσο και το κρέας μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Ενδεικτικό είναι οτι συνεχίζεται η συλλογή του γάλακτος τόσο στις ζώνες προστασίας όσο και στις ζώνες επιτήρησης”, τόνισε ο κ. Στρατάκος.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Έως τώρα, σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

Ο κ. Στρατάκος αύριο θα επισκεφτεί την Καβάλα και τις Σέρρες.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας, Δημήτρης Σταματάκης

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ