Γάζα: Το ματωμένο Χόλιγουντ που έχουν στήσει οι Ισραηλινοί – Κινηματογραφικό συνεργείο [vids]

Γάζα: Το ματωμένο Χόλιγουντ που έχουν στήσει οι Ισραηλινοί - Κινηματογραφικό συνεργείο [vids]

Οι περισσότερες εικόνες από τις συγκρούσεις στην Γάζα αποτελούν αποτυπώσεις μίας πολύ σκοτεινής περιόδου, καθώς δείχνουν την καταστροφικότατα και την απελπισία που φέρνει ο πόλεμος.

Ωστόσο κάποιες πηγές επιλέγουν να παρουσιάσουν μία πολύ διαφορετική οπτική του πολέμου.

Μία κινηματογραφική ματιά στη Γάζα

 Κατά την έναρξη μίας στρατιωτικής επιχείρησης της 162ης μεραρχίας με την κωδική ονομασία «Σιδερένιο Σπαθί» στην Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εφηύραν μία πρωτότυπη μέθοδο.  

Δημιούργησαν μία ομάδα, την λεγόμενη «Ομάδα Hollywood»,  η οποία έχει σκοπό να καταγράφει με επιδέξιο τρόπο τις αποστολές του IDF. 

 Η καινοτομία αυτής της ομάδας έγκειται στο ότι ενσωματώνει επαγγελματίες φωτογράφους και δημιουργούς οπτικού περιεχομένου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Λίγα είναι γνωστά για τις ενέργειες της πέρα απ’ όσες πληροφορίες αναγράφονται στον επίσημο ιστότοπο όπου αναφέρονται ως «Ομάδα Hollywood 162». 

Στο site αναγράφονται τα εξής:

«Η ομάδα Hollywood 162 ιδρύθηκε κατά την έναρξη του πολέμου των Σιδηρών Σπαθιών και είναι μια πρωτοποριακή μονάδα της Μεραρχίας 162. Αυτή η μοναδική ομάδα συνδυάζει την τέχνη της επαγγελματικής φωτογραφίας με την πραγματικότητα των εμπόλεμων ζωνών, προβάλλοντας στον κόσμο τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του στρατού μας. 

Το όνομα «Ομάδα Hollywood» μας δόθηκε από το 2ο Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή κωδική ονομασία έχει γίνει έκτοτε σύμβολο του επαγγελματισμού και της δύναμής μας. 

Η Ομάδα Hollywood 162 γεννήθηκε από την πρωτοβουλία και την αφοσίωση των Amit Mimoni και Dolev Asraf, υπό την ηγεσία του Itzik Cohen, διοικητή της 162ης Μεραρχίας. »

Ο συνδυασμός δύναμης και εικόνας

Η δημιουργία αυτής της ομάδας όπως αναφέρεται, έγινε με την πρωτοβουλία του Amit Maymoni, ενός βετεράνου φωτογράφου που συνεργάζεται με τον στρατό και ειδικεύεται στην κάλυψη εμπόλεμων ζωνών. 

 Μαζί του ήταν ο Dolev Asraf, ο οποίος συνέβαλε στην οπτική κατεύθυνση της ομάδας, και η όλη προσπάθεια ήταν υπό την εποπτεία του διοικητή της 162ης Μεραρχίας, Itzik Cohen.

Αξιοσημείωτο είναι λοιπόν ότι η «Ομάδα Hollywood» δρα σε απόλυτη συνεργασία με άλλες στρατιωτικές ομάδες.

Εργάζεται στενά με στρατιωτικές δυνάμεις στις αποστολές και καταγράφει τις στιγμές της μάχης, προκειμένου να επικοινωνήσει τα επιτεύγματα του Ισραηλινού Στρατού σε διεθνές κοινό.  

Τα πλάνα

Φυσικά αυτή η στενή συνεργασία δεν επιτρέπει στον δέκτη βασιστεί στην αξιοπιστία των οπτικοακουστικών μέσων, καθώς στα ζητήματα στρατιωτικής επικοινωνίας έχει μεγάλη σημασία η επιλογή των πλάνων και η πλαισίωση της πληροφορίας. 

 Οι εικόνες που παράγονται είναι σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να προβάλλουν την αποφασιστικότητα και την δύναμη των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. 

 Είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσει ο στρατός τη δύναμή του, όχι μόνο προς τους αντιπάλους αλλά και προς τον υπόλοιπο κόσμο. 

 Η προσέγγιση αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προώθηση της στρατιωτικής επικοινωνίας.

Ωστόσο εγείρει σοβαρά ζητήματα για την αποθέωση και την εντυπωσιοθηρία όταν πρόκειται για τον πόλεμο.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ