Λάρισα: Αυξήσεις 35% στα δημοτικά τέλη εισηγείται η δημοτική αρχή

Λάρισα από ψηλά

Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35% στο Δήμο Λαρισαίων εισηγείται η δημοτική αρχή της Λάρισας. Η αύξηση αφορά το σύνολο των ακινήτων στο Δήμο Λαρισαίων, ενώ για πρώτη φορά θα επιβληθούν δημοτικά τέλη σε  ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς  σκοπούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, συλλόγους και σωματεία μη  κερδοσκοπικού χαρακτήρα πλην των ιδιωτικών κλινικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισήγηση, η αύξηση είναι αναγκαία λόγω των αυξημένων δαπανών, κυρίως λόγω της επιβολής της καταβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Δήμος Λαρισαίων: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

Ως «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» χαρακτηρίζει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 35% η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρονται τα εξής: “Η σημερινή διοίκηση του Δήμου βάζει τέλος στην εικονική πραγματικότητα των προηγούμενων ετών, λέμε την αλήθεια, κοιτάζουμε στα μάτια τους δημότες και προχωρούμε σε νοικοκύρεμα του δήμου. Οι αντιπολιτευτικές κραυγές, οι χαρακτηρισμοί και η διχαστική ρητορεία της σημερινής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της για την οικονομική διαχείριση του δήμου. Δικό της κατόρθωμα είναι ένας δήμος που παραδόθηκε με ζημιά 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και «κρυφές» υποχρεώσεις πολλών ακόμα εκατομμυρίων. Η «προίκα» ήταν ένας δήμος για πρώτη φορά στο «κόκκινο». Και αυτό έχει την ανεξίτηλη υπογραφή αυτών που σήμερα δήθεν…εκπλήσσονται με την πρόταση αναπροσαρμογής των τελών, που οι ίδιοι είχαν προεξοφλήσει…ως αναπόφευκτο γεγονός! Ανάμεσα στην επιλογή μιας δύσκολης, αλλά αναγκαίας απόφασης και τη μικροπολιτική του «βάζω τα προβλήματα κάτω από το χαλί», επιλέγουμε το πρώτο. Και οι πολίτες θα κρίνουν…”.

Ενδεικτικά, τα δημοτικά τέλη, διαμορφώνονται ως εξής:

Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία  (συμπεριλαμβανομένων και των  βοηθητικών τους χώρων, αποθήκες, παρκινγκ, κλπ), κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών:

Στην Ά  Ζώνη στην Λάρισα που αποτελεί το ευρύτερο κέντρο της πόλης και με τα ήδη υψηλότερα δημοτικά τέλη και περικλείεται από τις οδούς  Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Βόλου, Σιδηροδρομικές Γραμμές, Φαρσάλων, Ηρώων  Πολυτεχνείου, Λαγού, Ποταμού Πηνειού και Γκύζη, τα δημοτικά τελη διαμορφώνονται από 2,09€ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 2, 82€ ανά τετραγωνικό μέτρο – Αύξηση 34.93%

Στην Β’ ζώνη στη Λάρισα, που περιλαμβάνει όλες τις συνοικίες της πόλης τα δημοτικά τελη διαμορφώνονται από 1,56€ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 2, 11  € ανά τετραγωνικό μέτρο-  αύξηση 35,26%

Για τους επαγγελματικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος τα δημοτικά τέλη διαμορφώνονται από  4,61€ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε   6,22  € ανά τετραγωνικό μέτρο – Αυξηση 34,92%

Ανάλογες και σε ύψος περιπου 35% είναι οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες δημοτικών τελών (κοινότητες και οικισμούς, επιχειρήσει β’ ζώνης κλπ

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη αύξηση των ανταποδοτικών τελών μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια περίπου, ενώ  τελευταία αναπροσαρμογή τελών, το 2018 αφορούσε σε μειώσεις.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ