Με ποινή θανάτου απειλούνται οι 7 κατάσκοποι στο Ισραήλ – Η πρώτη εκτέλεση μετά από 60 χρόνια

Με ποινή θανάτου απειλούνται οι 7 κατάσκοποι στο Ισραήλ – Η πρώτη εκτέλεση μετά από 60 χρόνια

Στης 21 Οκτωβρίου, οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν αυτό που αποκαλούν μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις κατασκοπείας που έχουν αναλάβει ποτέ, συλλαμβάνοντας επτά πολίτες που κατηγορούνται ότι διεξήγαγαν εκατοντάδες αποστολές κατασκοπείας για λογαριασμό του Ιράν σε διάστημα δύο ετών.

Επτά μέλη της στενής κοινότητας των Αζέρων της Χάιφα συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου για την υπόθεση κατασκοπείας. Ανάμεσά τους ήταν δύο έφηβοι και ένας πρώην στρατιώτης των IDF.

Η αστυνομία αναγνώρισε τους πέντε ενήλικες ως Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan.

googletag.cmd.push(function() );

Τι περιείχε η κατασκοπεία

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ομάδα παρακολουθούσε τις κινήσεις ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ασφάλειας, με σκοπό, όπως πιστεύουν οι εισαγγελείς, την προετοιμασία ενός πιθανού χτυπήματος.

Οι Ιρανοί χρηματοδότες τους πλήρωσαν για τις πληροφορίες, διοχετεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τόσο μέσω μετρητών όσο και μέσω κρυπτογραφικών καναλιών.

Φέρονται επίσης να συγκέντρωσαν πληροφορίες για κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο υποτιθέμενος ρόλος τους ως «παρατηρητές» κατά τη διάρκεια της επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν τον Απρίλιο εναντίον του εβραϊκού κράτους .

Οι ύποπτοι παρείχαν στην Τεχεράνη ακριβείς τοποθεσίες πρόσκρουσης, επιτρέποντας στο Ιράν να αναλύσει την ακρίβεια στόχευσης για το χτύπημά του τον Οκτώβριο.

Το κύκλωμα κατασκοπείας λέγεται ότι φωτογράφισε ένα σκάφος επιτήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Γαλιλαία και έστειλε τις συντεταγμένες του στο Ιράν.

Εβδομάδες αργότερα, η τοποθεσία χτυπήθηκε σε επίθεση ακριβείας.

Η ποινή

«Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχουμε ερευνήσει ποτέ», δηλώνει στους Times of Isreal ο επικεφαλής επιθεωρητής της ισραηλινής αστυνομίας Γιάρον Μπινιάμιν.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η κύρια κατηγορία να είναι η παροχή βοήθειας στον εχθρό εν καιρώ πολέμου, για την οποία η ποινή είναι θάνατος ή ισόβια κάθειρξη».

«Το πρόβλημα του φαινομένου των προδοτών της χώρας που βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ για χάρη του χρήματος, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας σε έναν πόλεμο υπαρξιακής σημασίας, απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που θα επιτρέπει τη θανατική ποινή», είπε.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μέσο που θα εμποδίσει περαιτέρω παρόμοιες καταστάσεις».

Παρόλο που η προδοσία εξακολουθεί να αποτελεί αδίκημα με ποινή θανάτου στο Ισραήλ, το κράτος δεν έχει προβεί πρόσφατα στην εφαρμογή της.

Από την ίδρυσή του, μόνο δύο εκτελέσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέσω δικαστικής διαδικασίας, με πιο χαρακτηριστική τον απαγχονισμό του ναζιστή εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962.

Ο τελευταίος θανατοποινίτης

Ο Άντολφ Άιχμαν ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ναζί, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Ολοκαυτώματος, ιδίως στη μαζική απέλαση των Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διέφυγε στην Αργεντινή, όπου έζησε με ψεύτικη ταυτότητα για πολλά χρόνια.

Το 1960, ισραηλινοί πράκτορες συνέλαβαν τον Άιχμαν και τον έφεραν στο Ισραήλ για να δικαστεί για τα εγκλήματά του.

Ο Άιχμαν κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με τις πράξεις του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το 1962 καταδικάστηκε σε θάνατο και στη συνέχεια εκτελέστηκε.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ