Όλο το παρασκήνιο της τρίωρης συνάντησης Γεραπετρίτη με τους βουλευτές της…

Όλο το παρασκήνιο της τρίωρης συνάντησης Γεραπετρίτη με τους βουλευτές της...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Χακάν Φιντάν, που έχουν λάβει εντολή από τους κυρίους Μητσοτάκη και Ερντογάν να διερευνήσουν εάν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, τα…ραντάρ της κυβερνητικής παράταξης ήταν στραμμένα στο…ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας-μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Επί τρεις και πλέον ώρες, στην αίθουσα 151 του Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της διπλωματίας είχε την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν, κατά κύριο λόγο για τον υπό εξέλιξη διάλογο Αθήνας και Άγκυρας, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες κόκκινες γραμμές της χώρας. “Στο τραπέζι δε μπαίνει κανένα άλλο ζήτημα, πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα”, είναι το σταθερό μήνυμα που εκπέμπει και εξέπεμψε και χθες ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι, σε περίπτωση που τεθούν από τον εξ’ ανατολών γείτονα θέματα που παραβιάζουν τις εκπεφρασμένες θέσεις της ελληνικής πρωτεύουσας, τότε δε μπορεί να υπάρξει διάλογος.

Ικανοποίηση στο “γαλάζιο στρατόπεδο”

Με το πέσιμο της αυλαίας αυτής της τρίωρης ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη…σκιά τω νέων βολών που εξαπέλυσε από τη Λευκωσία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αυτό που αποτυπώνεται είναι το θετικό κλίμα και η ικανοποίηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ενημέρωση και τις απαντήσεις που έλαβαν από τον υπουργό Εξωτερικών. Σε μία συγκυρία κατά την οποία κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, ότι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων, το σήμα της ενότητας και της εμπιστοσύνης ήταν ορατό. “Αισθάνομαι υπερήφανη για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής”, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη. “Υπήρξε άρτια ενημέρωση. Έγινε μία εξαιρετική συζήτηση, από την οποία φεύγουμε άπαντες ικανοποιημένοι”, σχολίασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης.

“Είμαστε ακόμη μακριά από το συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη”, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης, στα πολλαπλά ερωτήματα που ετέθησαν για την πορεία του διαλόγου των δύο πρωτευουσών, που έχει ως επόμενα ορόσημα το τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Ιανουάριο του 2025. Ο κ. Γεραπετρίτης, που υπενθύμισε ότι την 8η Νοεμβρίου θα συναντηθεί για δωδέκατη φορά με τον κ. Φιντάν, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν φτάσει στο σημείο να μιλούν με ειλικρίνεια και ακρίβεια για τις επιδιώξεις τους, προσθέτοντας ότι στο…επικείμενο ραντεβού οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν κατά πόσο υπάρχει πεδίο συμφωνίας επί των κανόνων που θα διέπουν τα επόμενα βήματα. “Στις βασικές μας θέσεις δεν υποχωρούμε. Τελεία και παύλα”, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Αθήνα είναι αμετακίνητη ως προς το εύρος της συζήτησης με την Τουρκία. Μία συζήτηση που θα βασιστεί στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

“Στο διάλογο, τι θέματα βάζεις”, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ερώτηση του κ. Στυλιανίδη προς τον κ. Γεραπετρίτη. “Δε βάζουμε θέματα για χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Δεν έχουμε μιλήσει για τα θέματα που λέει η Τουρκία ότι θα εγείρει”, φέρεται να σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι στις αρχές του έτους η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα θαλάσσια πάρκα. Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης έθεσε στον κ. Γεραπετρίτη το ζήτημα για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και τις αντιδράσεις για την απαγόρευση οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας πολύ μικρά νησιά και βραχονησίδες. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να απάντησε ότι, εάν υπάρχει ζήτημα, αυτές οι διατάξεις θα επανεξεταστούν. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ