«Οτζαλάν, αποκήρυξε την ένοπλη δράση και ίσως σε ελευθερώσουμε»

«Οτζαλάν, αποκήρυξε την ένοπλη δράση και ίσως σε ελευθερώσουμε»

Με μια αιφνιδιαστική πρόταση, που μπορεί να σηματοδοτεί στροφή της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης στο Κουρδικό, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάλεσε τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν να αποκηρύξει ενώπιον του τουρκικού Κοινοβουλίου την ένοπλη δράση της οργάνωσης και να ανακοινώσει τον τερματισμό της εξέγερσης με αντάλλαγμα την πιθανότητα να αφεθεί ελεύθερος. Μέρα – ορόσημο για την τουρκική πολιτική χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Φέτι Γιλντίζ αντιπρόεδρος του κόμματος του Μπαχτσελί. Οπως είπε, «από εδώ και πέρα οι πολιτικές αξιολογήσεις θα γίνονται με αναφορά “πριν από τις 22 Οκτωβρίου” και “μετά τις 22 Οκτωβρίου”» που θα αναγνωρίζεται πλέον ως σημείο καμπής.

«Αν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική, μια χώρα και ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία, τότε είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά. Ας αφήσουμε τον αρχηγό της τρομοκρατίας, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία όταν τον έφερναν στην Τουρκία, να δηλώσει μονομερώς ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Μπαχτσελί, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Ο πρόεδρος Ερντογάν, αν και μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του (AKP), τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτοί όσοι υπονομεύουν τη δημοκρατία υπονοώντας φιλοκουρδικούς κύκλους, στήριξε έμμεσα τη δήλωση Μπαχτσελί τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας. Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μην πέσει θύμα υπολογισμών. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».

Κατ’ αρχήν στήριξη στην πρόταση Μπαχτσελί παρείχε ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ.

Από την πλευρά του φιλοκουρδικού DEM, η συμπρόεδρος Τουλάι Χατιμογουλαρί δήλωσε ότι «αν πρόκειται να γίνει μια αρχή, πρέπει να γίνει άρση της απομόνωσης του Οτζαλάν αμέσως. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μια έντιμη ειρήνη».

Στην ομιλία του ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στο δικαίωμα του Οτζαλάν στην ελπίδα. Ο όρος «δικαίωμα στην ελπίδα» στη νομολογία των τουρκικών δικαστηρίων αναφέρεται στη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης υπό περιοριστικούς όρους των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, εφόσον έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά και έχουν εκτίσει ορισμένο μέρος της ποινής τους. Η υπό όρους αποφυλάκιση αποσκοπεί στην επανένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και στην εξασφάλιση ότι η ποινή έχει αναμορφωτική λειτουργία.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν κρατείται από το 1999, υπό συνθήκες απομόνωσης, στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Της κίνησης Μπαχτσελί προηγήθηκαν εικασίες των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες για νέες προσπάθειες τερματισμού μιας σύγκρουσης που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια. Ενα πρώτο σήμα που ερμηνεύτηκε ως πρωτοβουλία για επίλυση του κουρδικού ζητήματος έγινε την 1η Οκτωβρίου όταν κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Εθνοσυνέλευση ο Μπαχτσελί αντήλλαξε χειραψία με ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο ακόμη και σήμερα κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία και είναι πολιτικό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ