Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Ψήλωμα Καλαμπάκας

ΜΕΝΔΩΝΗ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΨΗΛΩΜΑ

Ημέρα χαράς και συγκίνησης ήταν η σημερινή για τους κατοίκους του Ψηλώματος Καλαμπάκας που είδαν την εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου να ανοίγει ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί τους πιστούς.

Τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου που τυγχάνει να είναι και ο προστάτης του χωριού όπου μετά τον σεισμό του 1995 στα `Γρεβενά είχε υποστεί μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς εκκλησία.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλόγος Ψηλώματος με τη συνδρομή των κατοίκων του χωριού συγκέντρωσε χρήματα για τις μελέτες συντήρησης του ναού. Με τη βοήθεια της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκαταστάσεως και αναδείξεως του ναού.

Έτσι σήμερα παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρύσας Ντιντή και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη, Αριστείδη Κολιού, του δημάρχου Μετεώρων, Λευτέρη Αβραμόπουλου, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Κρυσταλλίας Μαντζανά, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Μαγκούφη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων του Δήμου Μετεώρων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ιερέων και μοναχών της μοναστηριακής κοινότητας των Μετεώρων και πλήθος κόσμου τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ψηλώματος.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων , Θεόκλητος, ο οποίος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη μεγάλη βοήθεια της να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου που αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο στη Θεσσαλία.

Μάλιστα για τη συνεισφορά της ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων της απένειμε, αντίγραφο της ιερής εικόνας του Αγίου Δημητρίου και ζητήθηκε η συνδρομή της για την συντήρηση του τέμπλου της εκκλησίας.

Από την πλευρά της η κα. Μενδώνη ευχαρίστησε όλους αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών, τονίζοντας ότι “η ολοκλήρωση ενός έργου και η απόδοση ενός μνημείου είναι πραγματικά ημέρα γιορτής”.

Να σημειωθεί ότι ο ιερός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στον οικισμό Ψήλωμα του Δήμου Μετεώρων. Πρόκειται για τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα (1791) που έγινα από την οικογένεια Μιχαήλ από τους Χιονάδες της Ηπείρου.

Ο ναός χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠ-ΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/ 69669/2109/22.12.1983 – ΦΕΚ 143/Β/13.03.1984.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ