Προεκλογικός Εντι Ράμα και στη Θεσσαλονίκη

Προεκλογικός Εντι Ράμα και στη Θεσσαλονίκη

Δεύτερη πολιτική ομιλία στην Ελλάδα προγραμμάτισε ο Εντι Ράμα, για την αλβανική κοινότητα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει, καθ’ οδόν προς τις βουλευτικές εκλογές την άνοιξη του 2025. Ο αλβανός πρωθυπουργός απευθύνει πρόσκληση σε συγκέντρωση στις 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης θα προβάλει το μοντέλο της επιστολικής ψήφου για την αλβανική διασπορά, ο Ράμα προγραμματίζει προεκλογική ομιλία στη Νέα Υόρκη (26 Οκτωβρίου), ενώ επίκεινται ανακοινώσεις για εκδηλώσεις σε Γερμανία και Βρετανία, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά για μια σειρά από λόγους (αδυναμία εύρεσης χώρου, περίοδος θερινών διακοπών κ.λπ.) είχαν αναβληθεί.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Για την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη μαθαίνω το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν είχε λάβει καμία πρότερη ενημέρωση. Από την Αθήνα, ωστόσο, τονίζεται πως η χώρα μας σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και, άρα, δεν θα έθετε ποτέ προσκόμματα στη διενέργεια εκδήλωσης για την ενημέρωση πολιτών στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα.

Η ΕΕ για το Κυπριακό

Ενα νέο πρόσωπο που θα εκπροσωπεί την ΕΕ στα επόμενα βήματα των συνομιλιών για το Κυπριακό και το οποίο μπορεί να προστεθεί στις συναντήσεις που έχει αναλάβει να οργανώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τις αινιγματικές δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έπειτα από συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «αναμένει ανακοινώσεις από την ΕΕ για το Κυπριακό εντός του 2024».

Ο προσδιορισμός του χρόνου δεν είναι τυχαίος, καθώς ο νέος εκπρόσωπος της ΕΕ που θα παρίσταται στις συναντήσεις για το Κυπριακό δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των νέων επιτρόπων. Στην εξέλιξη αυτή συνηγορεί και η αναφορά που έκανε χθες ο έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνάντηση με τους πρέσβεις κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα, όπου επεσήμανε τη σημασία του ρόλου των ευρωπαϊκών χωρών για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Μονομάχοι στη Βουλή

Στα «μαρμαρένια αλώνια» της Βουλής θα δοθεί σήμερα η πρώτη μάχη ΜητσοτάκηΑνδρουλάκη, μετά την επικράτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική κούρσα. Η συζήτηση για τις πυρκαγιές αναμένεται να λάβει χαρακτήρα σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Οπότε θα έχουμε μια πρώτη γεύση από τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται με το ανερχόμενο δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ – ο Ανδρουλάκης, άλλωστε, αναμένεται να επιδιώξει να εμφανιστεί, έστω και ατύπως, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια πρόγευση είχαμε ήδη χθες, καθώς η μεν κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης προς τους Σπαρτιάτες, το δε ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο είναι μια από τις μεγάλες πολιτικές παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ («η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια ανεξάρτητη Αρχή-γίγαντα, το ΑΣΕΠ, και του έκοψε τα πόδια» είπε ο Χρηστίδης).

Οσον αφορά την τροπολογία για τους «Σπαρτιάτες», ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος είδε «θετικά στοιχεία» σε αυτήν, πλην όμως την παρέπεμψε για το μέλλον.

Ο Σαλμάς και οι αντλίες

Νέο χτύπημα στη ΝΔ επεφύλαξε ο διαγραφείς Μάριος Σαλμάς, με ερώτησή του με αιχμές περί «λαθρεμπορίου καυσίμων». Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο ανεξάρτητος βουλευτής θέτει ζήτημα «απουσίας του κράτους από την προστασία των καταναλωτών στα πρατήρια υγρών καυσίμων». Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε λαθρεμπόριο και σε «εταιρείες βενζινάδικων που χρησιμοποιούν τουρκικές αντλίες που κλέβουν τον κόσμο και φόρους από το κράτος». Ενδιαφέρουσα δε είναι η αποκάλυψη ότι είχε θέσει το θέμα και στον Πρωθυπουργό σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, αλλά «η απάντησή του, αντί να με ρωτήσει λεπτομέρειες ήταν ότι δεν δέχεται υπονοούμενα» και ότι «χαρακτηριστικό της ενόχλησης της κυβέρνησης από αυτή την αναφορά μου ήταν να διαρρεύσει ότι είμαι πλέον ξένο σώμα στη ΝΔ».

Οι όροι της συνεπιμέλειας

Συνεπιμέλεια σε θέματα ανατροφής για τα δύο ανήλικα παιδιά της Ολγας Κεφαλογιάννη και του Μίνωα Μάτσα έδωσε με προσωρινή διαταγή το Πρωτοδικείο. Ωστόσο, το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του όρισε τα παιδιά να κατοικούν μόνο με τη μητέρα τους, εκτός από δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα όπου θα μπορούν να διαμένουν στο σπίτι του πατέρα τους. Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή τα παιδιά θα διαμένουν στο σπίτι τους, μαζί με τη μητέρα τους, ενώ στον Μίνωα Μάτσα δίνει το δικαίωμα της επικοινωνίας με τα παιδιά 3 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), αυστηρά 3 ώρες το απόγευμα και κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ