Προσωπεία

Προσωπεία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η καταδίωξη των γκιουλενιστών

Σκληρή γλώσσα κατά του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, χρησιμοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε να καταδιώξει τους υποστηρικτές του σε ολόκληρο τον κόσμο. «Αυτοί οι προδότες κατάφεραν να ξεφύγουν από την τουρκική Δικαιοσύνη χάρη σε αυτούς που τους προστατεύουν. Εφυγαν χωρίς να λογοδοτήσουν για το αίμα των μαρτύρων που έχυσαν. Αλλά δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη θεία Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην Αγκυρα στους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, που πέθανε εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ως εμπνευστή της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Δέχθηκε πυρά από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος που τον κατήγγειλε ως το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ όπου είχε καταφύγει το 1999, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε ποτέ το αίτημά της αυτό.  

Βασιλιάς Κάρολος Γ’

Πλώρη για τα νησιά Σαμόα

O βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε χθες κλινική που ειδικεύεται στον καρκίνο του δέρματος στο Σίδνεϊ, όπου συναντήθηκε με ασθενείς που ξεπέρασαν τη νόσο και με ερευνητές που εργάζονται πάνω σε θεραπείες για τον καρκίνο. Η επίσκεψη στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο για το Μελάνωμα ήταν μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του Κάρολου στη χώρα, όπου βρέθηκε με την επίσημη ιδιότητά του για 16η φορά. Ηταν επίσης το πρώτο μεγάλο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ξεκίνησε τη δική του μάχη με τον καρκίνο. Νωρίτερα είχε συνάντηση με ηλικιωμένους αυτόχθονες στο κέντρο της πόλης Ρέντφερν, στη «Μέκκα» του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων των Αβοριγίνων. Μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Αυστραλία, την πρώτη βρετανού μονάρχη ύστερα από 13 χρόνια, με επιθεώρηση του στόλου του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Σήμερα το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας φθάνει στα νησιά Σαμόα.

Τζόρτζια Μελόνι

Τα «γενέθλια» της κυβέρνησης

Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, σε βιντεσκοπημένο μήνυμά της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ορκωμοσία της κυβέρνησής της. «Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα και με αποφασιστικότητα, με αφοσίωση, για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα που πετύχαμε σεβόμενοι πλήρως τη συμφωνία που υπογράψαμε με τους ιταλούς πολίτες». Στο μήνυμά της αυτό ωστόσο η Τζόρτζια Μελόνι δεν θέλησε να αναφερθεί στο Μεταναστευτικό και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα ιταλικά κλειστά κέντρα για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στη βόρεια Αλβανία. Πάντως χθες το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της άρνησης του δικαστηρίου της Ρώμης να επικυρώσει την υποχρεωτική παραμονή των δώδεκα πρώτων αιτούντων άσυλο που μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αλβανία αλλά υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ