Σκορπά εκατομμύρια και… θεωρίες συνωμοσίας

Σκορπά εκατομμύρια και… θεωρίες συνωμοσίας

Με δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει – ένα σαφές δείγμα ότι οι εκλογικές συνήθειες έχουν αλλάξει για πάντα μετά την πανδημία και ότι η πρόωρη ψηφοφορία έχει γίνει, πλέον, μόνιμο χαρακτηριστικό της αμερικανικής δημοκρατικής διαδικασίας. Ομως καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημέρα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις λίγες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και κυρίως στην πιο κρίσιμη, την Πενσιλβάνια, εκεί όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο μεγιστάνας Ιλον Μασκ, θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, και σκορπά εκατομμύρια και… θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Μασκ ζητεί από τους ψηφοφόρους να υπογράψουν στο διαδικτυακό του αίτημα για την υποστήριξη των συνταγματικών δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της οπλοχρησίας και κάθε μέρα δίνει ένα εκατομμύριο σε κάποιον από τους υπογράφοντες που κληρώνονται.

Στις συγκεντρώσεις του μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη, τους κυβερνητικούς κανονισμούς και τα εμβόλια, αλλά και κάνει αναφορές σε μια σειρά ψευδών ισχυρισμών για εκλογική νοθεία, παρόμοιους με αυτούς που κάνει ο Τραμπ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι εάν επανεκλεγεί θα διορίσει τον Μασκ επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής που, όπως είπε ο μεγιστάνας, «θα απαλλάξει τη χώρα από τους κανονισμούς» που θεωρεί κακούς για την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα ψέματα δεν σταματούν

Ο Μασκ επαναλαμβάνει κάθε φορά ότι το 2020 έγινε νοθεία για να «κλέψουν την νίκη» από τον Τραμπ – ανέφερε μάλιστα την εταιρεία Dominion Voting Systems, η οποία μήνυσε το Fox News το 2021 για συκοφαντική δυσφήμηση με ψευδείς ισχυρισμούς ότι η εταιρεία συμμετείχε σε συνωμοσία νοθείας της ψηφοφορίας. Η Dominion συμφώνησε σε έναν διακανονισμό – ορόσημο, ύψους 787 εκατομμυρίων δολαρίων, με το δίκτυο. Τα ψέματα του Μασκ όμως δεν σταματούν εκεί: κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι διοχετεύουν τεράστιο αριθμό παράτυπων μεταναστών στις κρίσιμες πολιτείες – υπονοώντας ότι θα φθάσουν έως τις κάλπες, αν και κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο, ισχυρίστηκε ότι η Χάρις αν κερδίσει θα νομιμοποιήσει τους μετανάστες αυτούς, δίνοντας στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία σε αυτές τις πολιτείες.

Οσο ακραία και εάν είναι τα όσα λέει ο Μασκ φαίνεται ότι επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ έχει αποκτήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι της Κάμαλα Χάρις, για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες. Σύμφωνα με τον «Economist» ο Τραμπ έχει αυτή τη στιγμή 54% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές έναντι 45% της Χάρις. Οπως τονίζουν οι αναλυτές, η κούρσα εξακολουθεί να παραμένει αμφίρροπη αλλά η ζυγαριά γέρνει πλέον, έστω και ελαφρώς, προς τον πρώην πρόεδρο. Την ίδια ώρα δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters δίνει 46% στη Χάρις και 43% στον Τραμπ.

Οι θρησκευόμενοι πολίτες

Ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να ζητεί την ψήφο των έντονα θρησκευόμενων πολιτών, τους οποίους προέτρεψε χθες να τον στηρίξουν στις κάλπες, ισχυριζόμενος – ψευδώς – ότι μια κυβέρνηση της Χάρις θα περιόριζε τις θρησκευτικές τους ελευθερίες. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βόρεια Καρολίνα, μιλώντας σε συντηρητικούς πάστορες αναφέρθηκε στην εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας στην Πενσιλβάνια το καλοκαίρι λέγοντας ότι ο Θεός παρενέβη για να του σώσει τη ζωή. «Η πίστη μου απέκτησε νέο νόημα στις 13 Ιουλίου, όταν γλίτωσα από κάτι που φαινόταν σαν ένα υπερφυσικό χέρι. Θέλω να πιστεύω ότι ο Θεός με έσωσε για έναν σκοπό και αυτός είναι να κάνει τη χώρα μας μεγαλύτερη από ποτέ», είπε. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα ανακαλέσει την τροπολογία Τζόνσον, η οποία απαγορεύει στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως οι Εκκλησίες, να υποστηρίζουν πολιτικούς υποψηφίους.

Πάντως, όπως γράφουν οι «New York Times», οι ειδικοί καταγράφουν τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην πρόωρη ψηφοφορία – κάτι που έγινε το 2020 εν μέσω της πανδημίας. Τότε 65,6 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει ταχυδρομικά και άλλα 35,8 εκατομμύρια πήραν μέρος στην πρόωρη ψηφοφορία. Τωρα, πολλές πολιτείες σημειώνουν ρεκόρ στην πρόωρη ψηφοφορία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ