Συγκέντρωση υπογραφών για τις γερμανικές οφειλές από την ΠΕΑΕΑ

Μνημείο ΠΕΑΕΑ Τέμπη

Εξόρμηση για τη συγκέντρωση υπογραφών στο Ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών οφειλών, πραγματοποίησε σήμερα, με αφορμή την επέτειο απελευθερωσης της Λάρισας από τους γερμανούς κατακτητές , το Παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Eλλάδος (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ)

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί στη διάρκεια της τετράχρονης φασιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές ζημιές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

Ογδόντα χρόνια μετά παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι εγκληματικές ναζιστικές ορδές σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών για να κάμψουν την ηρωική μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας.

Οι οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις περιλαμβάνουν :

  • Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία.
  • Αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
  • Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
  • Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής υπολογίζονται σε 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κλπ), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 10.δις ευρώ για τα χρέη από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για  τεράστιες υποχρεώσεις απέναντι στην Ιστορία και τον Ελληνικό λαό.”

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ