Θεσσαλία: Ψηφιακό θεματικό ευρετήριο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την γερμανική κατοχή

Χαρτης-των-Αρχείων

Η επέτειος των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή τιμάται φέτος από το τμήμα Λάρισας των Γενικών Αρχείων του Κράτους με τη δημιουργία ενός θεματικού ψηφιακού ευρετηρίου που συγκεντρώνει τις σχετικές δημοσιεύσεις της υπηρεσίας.

Ο πόλεμος, η κατοχή, η αντίσταση, δημιούργησαν νέες συνθήκες καθημερινότητας, έφεραν απώλειες, δοκίμασαν τις σωματικές και ηθικές αντοχές των Ελλήνων. Η επέτειος είναι η αφορμή της παρουσίασης αρχειακών τεκμηρίων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ Λάρισας και το Αρχειοφυλακείο Αγιάς των ετών 1940 – 1944, τεκμήρια όχι μόνο της κατοχής και της αντίστασης, αλλά και της καθημερινής ζωής που συνεχίστηκε μέσα στις νέες συνθήκες. Η διοίκηση, ο επαγγελματικός βίος, η εκπαίδευση, υπέστησαν σαρωτικές αλλαγές και εξελίχθηκαν, ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες του πληθυσμού.

Οι σχετικές δημοσιεύσεις από τον Ιούνιο βρίσκονται στη σελίδα της υπηρεσίας στο facebook (Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Λάρισας Facebook ) και αποτυπώνονται πλέον στον «Χάρτη των Αρχείων» https://maphub.net/GakLarissas/maps, με την ίδια λογική της παρουσίασης των αρχειακών συλλογών στον τόπο δημιουργίας ή αναφοράς τους. Σε αυτή τη νέα συνθήκη ο αναγνώστης – περιηγητής, επιλέγοντας ένα σημείο στον χάρτη έχει στη διάθεσή του και την δημοσίευση. Καλύπτεται γεωγραφικός χώρος πέρα από τα όρια της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, λόγω της δραστηριότητας των δημιουργών των αρχείων, και ο χάρτης θα ανανεώνεται με τις νέες δημοσιεύσεις ανά δεκαπενθήμερο.

Το τμήμα Λάρισας των ΓΑΚ καλεί τους αναγνώστες να περιηγηθούν στον χώρο και την ιστορία της Θεσσαλίας και να ανακαλύψουν πτυχές της καθημερινότητας της εποχής.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ