Το φαβορί για τη διαδοχή του Γιαχία Σινουάρ στη Χαμάς

Το φαβορί για τη διαδοχή του Γιαχία Σινουάρ στη Χαμάς

Χαλίλ Χαγιά. Αυτός θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος ηγέτης της Χαμάς. Δεύτερος τη τάξει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν μετά την εξόντωση του Ισμαήλ Χανίγε στην Τεχεράνη ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε την ηγεσία, ο Χαγιά είναι στέλεχος του πενταμελούς συμβουλίου το οποίο διοικεί τη Χαμάς από το Κατάρ μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη.

Σε μια στιγμή κατά την οποία εκδηλώνεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για μια εκεχειρία στη Γάζα, η ταυτότητα του νέου αρχηγού της οργάνωσης είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για να δει κανείς εάν μπορεί να υπάρξει κάποιο περιθώριο ελπίδας, παρότι η Χαμάς δεν αναμένεται να λειτουργήσει με τρόπο που θα διαφέρει θεαματικά από όσα μας έχει συνηθίσει.

Ωστόσο, ο Χαγιά θεωρείται υπερσυντηρητικός μεν αλλά και πραγματιστής ταυτόχρονα. Και αυτή του η ιδιότητα ήταν που τον έφερε έντονα στο προσκήνιο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου ως έναν από τους πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για εκεχειρία στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, όπως βέβαια και την απόλυση παλαιστίνιων καταδίκων από ισραηλινές φυλακές.

Μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια αποτέλεσε, όπως διαφάνηκε, ο Γιαχία Σινουάρ. Με τον Σινουάρ νεκρό, όμως, δείχνει να ανοίγει ο δρόμος για τη διαδοχή από τον Χαγιά μαζί με την ελπίδα ότι εάν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση, κάτι μπορεί να γίνει ώστε να κλείσει έστω και για την ώρα το μέτωπο Ισραήλ – Χαμάς.

Οι αντίπαλοί του

Σ’ αυτή τη διαδικασία της διαδοχής ο Χαλίλ Χαγιά δεν είναι μόνος. Βασικός αντίπαλός του είναι ο Χάλεντ Μασαάλ, ο οποίος όμως δεν έχει την εύνοια του Ιράν. Στην αρχή της Αραβικής Ανοιξης το 2010, οι Μασαάλ και Χαγιά, οι οποίοι ζούσαν στη Δαμασκό υπό την προστασία του καθεστώτος Ασαντ, εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ του κινήματος προκαλώντας την οργή του σύρου δικτάτορα αλλά και της Τεχεράνης. Ο Μασαάλ, ηγέτης τότε της Χαμάς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Συρία και να εγκατασταθεί στο Κατάρ. Ο Χαγιά αντίθετα αφιέρωσε πολύ χρόνο για να δημιουργήσει νέες γέφυρες με την Τεχεράνη και τη Δαμασκό κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Ιράν. Παράλληλα δε διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο αλλά και το Κατάρ.

Ο 60χρονος σήμερα Χαγιά πήρε πτυχίο θεολογίας από το Πανεπιστήμιο της Γάζας, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Κοράνι στην Ιορδανία και το 1997 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στις ισλαμικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Οπως επισημαίνουν άραβες αναλυτές, καθοριστική για το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία της Χαμάς θα είναι η στήριξη των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ του στρατιωτικού βραχίονα της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Πιθανή είναι βέβαια και η εκλογή νέου ηγέτη της Χαμάς χωρίς την ανακοίνωση του ονόματος για κάποιο διάστημα. Καθώς το Ισραήλ παραμονεύει παντού.

Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι ανταποκριτής της ΕΡΤ News σε Κύπρο και Ισραήλ

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Η καταδίωξη των γκιουλενιστών Σκληρή γλώσσα κατά του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος…