Το μεγάλο κυνήγι των κατασκόπων

Το μεγάλο κυνήγι των κατασκόπων

Την εξάρθρωση δύο δικτύων κατασκόπων για λογαριασμό της Τεχεράνης ανακοίνωσε μέσα σε ισάριθμες ημέρες το Ισραήλ, καταδεικνύοντας πόσο πεισματικά προσπαθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν να διεισδύσουν στην ισραηλινή κοινωνία και να ανταποδώσουν στη Μοσάντ κάποιο από τα πολλά της πλήγματα στην ιρανική επικράτεια. Σιν Μπετ και ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη επτά κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ηλικίας 19-23 χρόνων, με την υποψία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός πυρηνικού επιστήμονα και ενός δημάρχου στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η σύλληψη επτά εβραίων μεταναστών από το Αζερμπαϊτζάν, οι δύο από αυτούς ανήλικοι, που φέρονται να είχαν πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια έως και 700 αποστολές συλλογής πληροφοριών, υπό την καθοδήγηση δύο ιρανών πρακτόρων, του «Αλχάν» και του «Ορχάν». Επειδή όμως η συγκεκριμένη υπόθεση μοιάζει λίγο με σενάριο ταινίας του Τζέιμς Μποντ, περιλαμβάνει στο καστ των πρωταγωνιστών και έναν τούρκο διαμεσολαβητή και ρώσους μεταφορείς χρημάτων καμουφλαρισμένους σε τουρίστες.

Μέσω Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, η αρχική επαφή έγινε μέσω ενός ατόμου από το Αζερμπαϊτζάν, που προσέγγισε έναν από τους υπόπτους και αργότερα έφερε την ομάδα σε επαφή με έναν τούρκο μεσάζοντα ονόματι Αλκσάν: αυτός ήταν που στρατολόγησε τους «7» να δουλέψουν για το Ιράν. Οι ύποπτοι – οι πέντε ενήλικοι κατονομάστηκαν ως Αζίς Νισάνοφ, Αλεξάντερ Σαντίκοφ, Γιγκάλ Νισάν, Βιατσεσλάβ Γκούστσιν και Γεβγένι Γιόφε – φέρεται να έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για τις δραστηριότητές τους, ένα μέρος από αυτά σε κρυπτονομίσματα, άλλα τους τα παρέδιδαν «ρώσοι τουρίστες».

Κατηγορούνται ότι συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατηγικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων Νεβατίμ και Ραμάτ Νταβίντ, του αρχηγείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ καθώς και συστοιχιών του Σιδηρού Θόλου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, φέρεται επίσης να έλαβαν χάρτες ευαίσθητων χώρων, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι, όπου ένα drone της Χεζμπολάχ σκότωσε τέσσερις στρατιώτες, και να συνέλεξαν πληροφορίες για τις βάσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που δέχθηκαν επίθεση από το Ιράν τον Απρίλιο, όπως όλα δείχνουν, προκειμένου να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Στις αποστολές τους, όμως, που γίνονταν με τον καιρό όλο και πιο περίπλοκες, περιλαμβανόταν και η παρακολούθηση του διοικητή της αεροπορικής βάσης Νεβατίμ και του γιου του, με σχέδια να τον δολοφονήσουν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι ύποπτοι συνελήφθησαν (στις 19 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε) όταν κατέστη σαφές πως οι δραστηριότητές τους έθεταν σε κίνδυνο ζωές. Η Σιν Μπετ φέρεται να τους παρακολουθούσε, προηγουμένως, για μήνες, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να παγιδεύσει τους ιρανούς στρατολογητές ή και να περάσει μέσω των κατασκόπων κατασκευασμένες πληροφορίες στην Τεχεράνη.

Ιρανοί πράκτορες

Για «μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχουμε ερευνήσει ποτέ» έκανε λόγο, σε κάθε περίπτωση, ο αρχιεπιθεωρητής Γιαρόν Μπινιαμίν, ο επικεφαλής της μονάδας Λαχάβ 433, του επονομαζόμενου ισραηλινού FBI.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επτά μετανάστες από το Αζερμπαϊτζάν έκαναν ό,τι έκαναν γιατί «διψούσαν για χρήμα».

Τα χρήματα μοιάζει όμως να ήταν βασικό κίνητρο και για τη δεύτερη ομάδα κατασκόπων που ανακοινώθηκε χθες ότι συνελήφθη – πριν από περίπου έναν μήνα, σύμφωνα με τη «Haaretz».

Επικεφαλής της ήταν ένας 23χρονος ονόματι Ραμί Αλίαν, κάτοικος, όπως και οι υπόλοιποι, της συνοικίας Μπέιτ Σαφάφα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ: ιρανοί πράκτορες φέρεται να ήρθαν σε επαφή μαζί του μέσω Telegram, πείθοντάς τον να στρατολογήσει και άλλους. Κανείς από την επταμελή ομάδα δεν είχε ποινικό μητρώο, το δίκτυο ήταν όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενεργό για περίπου δύο χρόνια και ανέλαβε διάφορες αποστολές για τις οποίες πληρώθηκε με χιλιάδες σέκελ. Οι χειριστές του Αλίαν φέρεται να του παρέδωσαν μια φωτογραφία και τη διεύθυνση ενός ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα, και να του είπαν πως θα του έδιναν 53.000 δολάρια αν κατάφερνε να τον δολοφονήσει.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, ο ίδιος είπε στους ερευνητές πως γνώριζε ότι δούλευε για τους Ιρανούς και ότι ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Αν κατηγορηθούν για συνέργεια με τον εχθρό εν καιρώ πολέμου, οι συλληφθέντες κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη ή και τη θανατική ποινή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Η καταδίωξη των γκιουλενιστών Σκληρή γλώσσα κατά του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος…