Τραμπ: «Ήθελε το είδος των στρατηγών του Χίτλερ» – Απόστρατος πρώην συνεργάτης του αποκαλύπτει

Τραμπ: «Ήθελε το είδος των στρατηγών του Χίτλερ» - Απόστρατος πρώην συνεργάτης του αποκαλύπτει

Ο Τζον Κέλι, απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών που ήταν προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έκανε δυναμική είσοδο στην προεκλογική καμπάνια λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος ταιριάζει «στον γενικό ορισμό του φασίστα» και ότι ήθελε το «είδος των στρατηγών που είχε ο Χίτλερ».

Τα σχόλια του Κέλι, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, είναι τα πιο πρόσφατα μεταξύ πρώην συνεργατών του Τραμπ που μιλούν για τους κινδύνους εάν κερδίσει την εκλογική κούρσα.

Ο Κέλι -ο οποίος ήταν προσωπάρχης του Τραμπ από το 2017 έως το 2019- δήλωσε στους New York Times ότι ο πρώην πρόεδρος εκτός από «φασιστικά σχόλια» που έκανε «σίγουρα προτιμά την προσέγγιση του δικτάτορα στην κυβέρνηση».

Επιβεβαίωσε επίσης στο The Atlantic ότι ο πρώην πρόεδρος είχε πει ότι θα ήθελε το στρατιωτικό προσωπικό του να του έδειχνε τον ίδιο σεβασμό που έδειχναν οι ναζιστές στρατηγοί στον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Χρειάζομαι το είδος των στρατηγών που είχε ο Χίτλερ», φέρεται να είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνομιλίας στον Λευκό Οίκο όταν ήταν πρόεδρος. «Ανθρώπους που ήταν απόλυτα πιστοί σε αυτόν, που ακολουθούσαν τις εντολές».

Οι διάλογοι

Ο Κέλι περιέγραψε τον διάλογο που είχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ:

«Εννοείτε τους στρατηγούς του Μπίσμαρκ;»», ρώτησε ο Κέλι τον Τραμπ σημειώνοντας «Ήξερα ότι δεν γνώριζε (σσ ο Τραμπ) ποιος ήταν ο Μπίσμαρκ ή για τον γαλλοπρωσικό πόλεμο. Του είπα: «Εννοείς τους στρατηγούς του Κάιζερ; Σίγουρα δεν μπορεί να εννοείτε τους στρατηγούς του Χίτλερ;». Και είπε, «Ναι, ναι, οι στρατηγοί του Χίτλερ». Του εξήγησα ότι ο Ρόμμελ έπρεπε να αυτοκτονήσει αφού συμμετείχε σε μια συνωμοσία εναντίον του Χίτλερ».

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ διέψευσε τα όσα είπε ο Κέλι. «Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν το είπε ποτέ αυτό», δήλωσε ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας Άλεξ Φάιφερ.

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη σήκωσαν τους τόνους, με την Κάμαλα Χάρις να δηλώνει ότι τα σχόλια περί Χίτλερ της προκαλούν «αηδία».

Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αρχισυντάκτης του The Atlantic, δήλωσε στην Κάιτλαν Κόλινς του CNN το βράδυ της Τρίτης ότι ο θαυμασμός του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τον Χίτλερ ήταν ίσως το «πιο σοκαριστικό» πράγμα που άκουσε ο Κέλι στον Λευκό Οίκο.

Ο θαυμασμός στον Χίτλερ

«Θυμηθείτε, ο Ντόναλντ Τραμπ, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ήταν απογοητευμένος από τους στρατηγούς – ή «τους στρατηγούς μου», όπως τους αποκαλούσε… επειδή δεν τον άκουγαν κατά κάποιον τρόπο άμυαλα ή δεν ακολουθούσαν τις εντολές του», δήλωσε ο Γκόλντμπεργκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματικοί του στρατού, όπως οι στρατηγοί, ορκίζονται στο Σύνταγμα και όχι στον αρχιστράτηγο.

Ο Κέλι επίσης ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε επαινέσει τον Χίτλερ.

«Ο Χίτλερ έκανε κάποια καλά πράγματα», είπε ο Τραμπ σύμφωνα με τον Κέλι. «Είπα, «Λοιπόν, τι;» Και είπε, «Λοιπόν, [ο Χίτλερ] ανοικοδόμησε την οικονομία».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ