Αγώνας δρόμου για δημόσιες επενδύσεις ύψους 57,4 δισ. ευρώ

Αγώνας δρόμου για δημόσιες επενδύσεις ύψους 57,4 δισ. ευρώ

Του Τάσου Δασόπουλου 

Αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους 58 δισ. ευρώ στοχεύει να ολοκληρώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι και το τέλος του 2026, αν στο σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνολικού ύψους 43,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026 συνυπολογιστούν και 14,6 δισ. ευρώ πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) τα οποία πρέπει να γίνουν δαπάνες για την οικονομία μέχρι και το τέλος τους 2026. 

Αυτό τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης μετά την αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ στα 13,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω στα 14,3 δισ. ευρώ για το 2024 και στα 16 δισ. ευρώ το 2026. Όπως διευκρίνισε, τα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνουν τα χρήματα που θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι πλέον 17,8 δισ. ευρώ, μέχρι και το τέλος του 2026. Επανέλαβε πάντως ότι πρόθεση του ΥΠΕΘΟ είναι να καταθέσει το αίτημα εκταμίευσης της 5ης δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. 

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ τόνισε ότι με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αφορούν τις επιχορηγήσεις της 4ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πλέον απορροφηθεί πάνω από το 50% των πόρων ύψους 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο. Συγκεκριμένα, έχουν εισπραχθεί από την ΕΕ τα 18,2 δισ. ευρώ και πλέον μένουν να εισπραχθούν άλλα 17,8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2026. Με την επίδοση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση εντός της ΕΕ με κριτήρια τις απορροφήσεις έναντι των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο. Ωστόσο, στις δαπάνες η κατάσταση είναι μάλλον πιο δύσκολη.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ειδικής διαχειριστικής αρχής του ΤΑΑ, κ. Ορέστης Καβαλάκης, από το σύνολο των πόρων ύψους 18,2 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευτεί προς την Ελλάδα, οι δαπάνες για την οικονομία ανέρχονται περίπου σε 11,44 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για 800 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22,1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί 6,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσει για επιδοτήσεις και επενδύσεις, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ποσού που δικαιούται η Ελλάδα. Στο σκέλος των δανείων έχουν εκταμιευτεί 4,9 δισ. ευρώ για 381 συμβασιοποιημένα δάνεια από τα οποία τα μισά (183 δάνεια) έχουν δοθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Τέταρτοι στην ΕΕ στο ΕΣΠΑ 

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, η Γενική Γραμματέας Βασιλική Παντελοπούλου τόνισε ότι έχουν, ήδη, εκδοθεί προσκλήσεις ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο. Οι πληρωμές, που έχουν πραγματοποιηθεί στα έργα που υλοποιούνται, φτάνουν τα 7,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 25,4 δισ. ευρώ του προγράμματος, ανεβάζοντας τη χώρα στην 4η θέση απορρόφησης πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

“Στόχος μας παραμένει η βέλτιστη και έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων, πάντα με στόχο την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναπτυξιακή ευκαιρία που μας προσφέρει το ΕΣΠΑ 2021-2027”, τόνισε η κυρία Παντελοπούλου.

Άλλα 100 εκατ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ 

Επίσης, ο κ Παπαθανάσης ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που είχε εξαντληθεί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος κατά 100 εκατ. ευρώ, ειδικά στο σκέλος των δανείων με επιδοτούμενα επιτόκια. 

Τούτο, ενώ το επόμενο διάστημα έρχεται και το νέο πρόγραμμα επιδότησης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, με πόρους 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η νέα δράση θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ.

O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι ιδρύεται το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για την παροχή χαμηλότοκων δανείων στις περιοχές της Απολιγνιτοποίησης, δηλαδή τη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά) αλλά και τη Μεγαλόπολη και τους όμορους δήμους.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει από τη ΔΥΠΑ το πρόγραμμα επιδότησης νέων επιχειρήσεων από ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η δράση θα επιδοτήσει με 17.000 ευρώ έως 5.880 ανέργους για την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ