«Ακύρωσε» τον Νίκο Παππά, περιμένει τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Με πολλαπλά μέτωπα, «καρφιά» αλλά και ευθείες βολές αποτυπώθηκαν στη Βουλή οι νέες εύθραυστες ισορροπίες στο κατακερματισμένο κοινοβουλευτικό τοπίο, σε συνθήκες ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα φάση που εισέρχεται το δημοσκοπικά ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ. Αν και οι πυρκαγιές ήταν το αντικείμενο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, αυτό που κυριάρχησε ήταν οι πολιτικές αψιμαχίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Νίκο Παππά, «έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο» και αποχώρησε επιδεικτικά όταν εκείνος ανέβηκε στο βήμα.

Ο διπλός στόχος

του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε μέσω… Παππά να εκτοξεύσει «καρφιά» κατά του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη χειραψία και τα χαμόγελα που είχαν οι δυο τους σε πρόσφατη εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν “αρχηγό” αντιπολίτευσης ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί: του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Πολάκη, του κ. Γκλέτσου;» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως όταν στον ΣΥΡΙΖΑ βρουν αρχηγό, τότε «θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά θεσμική, πολιτική αντιπαράθεση». Η «ακύρωση» του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την εμφανή δυσφορία του, που έκανε λόγο για «δηλωμένο θεσμικό ατόπημα» και ότι «δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί», κατηγορώντας τον ως «ασεβή προς τον Κανονισμό της Βουλής, δειλό και ενοχικό». Ομως η «αποκαθήλωση» του Παππά είχε διπλή διάσταση: αφενός το «άδειασμα» Σαμαρά για τους «χαριεντισμούς» με το άλλοτε alter ego του Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου να δείξει προς το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπολογίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και προσβλέπει σε μια υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, υπό την προϋπόθεση ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα εξελιχθεί σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ελα με φόρα»

Ομως πολλά περιθώρια διαμόρφωσης συναινετικών συνθηκών, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, δεν διαφάνηκαν. Το αναγνώρισε και ο ίδιος εμμέσως όταν εκ παραδρομής είπε με αφορμή την καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ: «Φέραμε ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΠΑΣΟΚ…» για να διορθώσει: «Συγγνώμη, του ΑΣΕΠ ήθελα να πω. Το ΠΑΣΟΚ φοβάμαι ότι δεν εκσυγχρονίζεται». Για τον Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ είναι σαν να «έχει κάνει μια στροφή 360 μοιρών γύρω από τον εαυτό του» και η προτροπή του ήταν σαφής: «Θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους αντιπολίτευση θέλετε να κάνετε: ουσιαστική, παραγωγική, βελτιωτική ή τη στείρα αντιπολίτευση του “όχι” σε όλα». «Εσείς τορπιλίζετε τη συναίνεση» ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που επικαλέστηκε την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών» (η κυβέρνηση, πάντως, θα φέρει ρύθμιση πολύ σύντομα). Για τον Ανδρουλάκη η κυβέρνηση «βρίσκεται σε αποδρομή» και μάλιστα την κάλεσε «να ξεκαβαλήσει το καλάμι»: «Οσο συνεχίζετε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά τόσο επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου» είπε στον Μητσοτάκη που του απάντησε: «”Ελα με φόρα”, όπως έλεγε η κυρία Τσαπανίδου για τον κ. Τσίπρα, αλλά το αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα».

Η συζήτηση

για τις πυρκαγιές

Στη «μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, για μία ακόμη χρονιά, όσον αφορά τα πραγματικά και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «οι πολίτες διακατέχονται από το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις φυσικές καταστροφές» και ότι κυβέρνηση διεκδικεί «βραβείο στασιμότητας» για τον Εβρο και την Θεσσαλία. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «πλέον ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαντλήσει τα κουπόνια της συγγνώμης και δεν ζητεί συγνώμη αυτή τη φορά, αλλά μας λέει ότι δεν θέλει να ακούσει από την αντιπολίτευση ότι κατακάηκε όλη η Ελλάδα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ