Αντιγριπικό εμβόλιο: Δείτε πόσοι έχουν εμβολιαστεί από τον φαρμακοποιό τους έως τώρα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Δείτε πόσοι έχουν εμβολιαστεί από τον φαρμακοποιό τους έως τώρα

Περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Από τους εμβολιασμούς αυτούς, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και 850 από ιατρούς.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με αντικείμενο την ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς και το πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50 – 69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Τον λόγο πήρε εν συνεχεία, ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν ενεργά σε καμπάνιες εμβολιασμού.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).
Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.

Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Πρόσφατα δόθηκε στους Έλληνες φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολισμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο ∆ρ Ανδρέας Βίτσος, Πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι γεγονός ότι μετά την πρόσφατη πανδημία το σύνολο των πολιτών αναγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά των ασθενειών. Αυτό αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φαρμακεία, με τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός. Στην Ευρώπη, ήδη σε πάνω από 15 χώρες, τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη μείωση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό.

Οι Ευρωπαϊκοί φορείς, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στην προληπτική αγωγή υγείας ως κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο ρόλος των φαρμακείων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός. Η PGEU -το ευρωπαϊκό επιστημονικό όργανο των φαρμακοποιών-  εξάλλου, οραματίζεται τα σύγχρονα φαρμακεία ως κέντρα προαγωγής της δημόσιας υγείας, με υπηρεσίες που, πέραν του εμβολιασμού, περιλαμβάνουν δράσεις πρόληψης του καρκίνου καθώς και άλλες υπηρεσίες προληπτικής αγωγής υγείας.  Οι ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας είναι αυτές που θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό των φαρμακείων Πανευρωπαϊκά».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

Επισκόπηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά αναπτύσσεται από καλοήθεις πολύποδες που, αν δεν αφαιρεθούν, μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η ηλικία (με αυξημένο κίνδυνο μετά τα 50 έτη), το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής, όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι να εντοπίσει εγκαίρως τους πολύποδες ή να διαγνώσει τον καρκίνο σε αρχικά στάδια, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Ευαισθησία και ακρίβεια των τεστ

Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ: Καινοτομούν ιδρύοντας το Διεθνές Κέντρο Καρδιοχειρουργικής Ελλάδος

Γιατί καθυστερούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πότε θα είναι (επιτέλους) έτοιμα

Κυστική Ίνωση: Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα για την πιο συχνή κληρονομική πάθηση

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ