Δήμος Λαρισαίων: Aχρείαστη, ετήσια επιβάρυνση 6 εκ. ευρώ στα δημοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

simparataxi teli

Oλομέτωπη επίθεση στον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Θ. Μαμάκο εξαπέλυσε η μείζονα αντιπολίτευση στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την πρόταση αύξησης των δημοτικών τελών κατά 35%.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Δ. Δεληγιάννης μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου, δημοτικό σύμβουλο κ. Θ. Αδαμόπουλο, υποστήριξαν ότι η αύξηση αυτή θα αφαιρεί σε ετήσια βάση 6 εκ. ευρώ από τις τσέπες των Λαρισαίων και θα αποβεί ιδιαίτερα δυσβάταχτη για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν πολλά τετραγωνικά στεγασμένων χώρων.

Η πρόταση που καταθέτει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η μείζονα αντιπολίτευση κάνει λόγο για μηδενική αύξηση τελών αφού ο δήμος είναι λειτουργικός και χωρίς την αύξηση των δημοτικών τελών.

Οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτεσυης κατηγόρησαν της δημοτική αρχή για “απαράδεκτη μεθόδευση, αφού ψήφισε πριν δυο ώρες και επιβάλλει οριζόντια αύξηση 35% σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης, σε όλες τις επιχειρήσεις, πλήττοντας. χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ερήμην της πόλης. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες, με τα Επιμελητήρια, με τις επιχειρήσεις και τους Επαγγελματικούς Συλλόγους.

Η ημερήσια διάταξη είχε σταλεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Και η εισήγηση για αν ενημερωθούν οι Σύμβουλοι, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Τρίτης. Δυο μέρες πριν. Με στοιχεία που υποτίθεται δόθηκαν στον κ. Μαμάκο από τις 22 Αυγούστου! Μία πόλη που χρειάζεται πια να διεκδικούμε τα αυτονόητα, τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, τη διαβούλευση, την ενημέρωση των πολιτών.

Προηγήθηκε η μεθόδευση για το δήθεν έλλειμμα εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό λίγους μήνες πριν. Το δημοσίευμα από το ίδιο πάντα φιλικό στο Δήμαρχο ηλεκτρονικό μέσον για τη δήθεν τρύπα των 3,2 εκατομμυρίων, οι αναφορές για τους δεκάδες δήμους που καταρρέουν, για τον Δήμο μας που δήθεν είναι στο κόκκινο. Αγνοώντας τη σημασία των λέξεων και επιχειρώντας να προλάβουν τις αντιδράσεις, την οργή των πολιτών.

Ενημερωθήκαμε πριν λίγο και προφορικά από ερώτησή μας από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής ότι η αύξηση των Δημοτικών τελών θα έρθει ως εκτός ημερησίας στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέχρι και αυτήν την στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουμε επίσημα πάρει την πρόσκληση για την ένταξη του θέματος. Και για να καταλάβουμε το βαθμό του ευτελισμού ενός Θεσμικού οργάνου, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής θα έχουν 4 ολόκληρες ώρες για να διαβάσουν την εισήγηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα και αν θέλουν, όπως ο νόμος ορίζει, να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση. Να προλάβουν να ενημερωθούν από τις υπηρεσίες, να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να διαμορφώσουν άποψη!

Ο κυβερνητικός δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος δεν βρίσκει το θάρρος να κάνει ούτε μία αναφορά για το χάος που φέρνει η κυβέρνησή του με τις επιλογές της, για την επιβολή στου Δήμους εν μία νυκτί του άδικου τέλος ταφής, για τις εξελίξεις της διάλυσης των ΔΕΥΑ, του ΦΟΔΣΑ. Ξεχνά τις προεκλογικές υποσχέσεις του για τη σημασία της φωνής του πολίτες, για την αξία της διαβούλευσης, για τη σημασία της καλής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου.

Σε αυτή τη θεσμική εκτροπή εμείς απαντούμε. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε άμεσα, αυτές τις δύο μόλις μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας, πολίτες και φορείς, τους επιχειρηματίες της πόλης, την τοπική κοινωνία. Κάναμε συναντήσεις και αυτές συνεχίζονται. Προσπαθήσαμε να δούμε το πιο απλό. Αν τα νούμερα βγαίνουν. Αν η αύξηση του 35% είναι αναπόφευκτη. Αν είναι αναπόφευκτη σε έναν δήμο που ως προς τα ανταποδοτικά ήταν πάντα πλεονασματικός. Ακόμα και την προηγούμενη χρονιά για την οποία τόσος ντόρος έγινε.

‘Η αν ο κ. Μαμάκος επιβάλλει την αύξηση των Δημοτικών τελών για τουςδικούς του λόγους και εις βάρος των πολιτών, ελπίζοντας στη λήθη τους καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή της θητείας.

Δυστυχώς για την πόλη, ο κ. Μαμάκος είναι αντιμέτωπος με τις ανεπάρκειες και τα αδιέξοδά του. Ευτελίζει τα θεσμικά όργανα της πόλης, ενδιαφέρεται μόνο για τα προεκλογικά του γραμμάτια, αδιαφορεί για την επιβάρυνση των πολιτών.

Η αύξηση των δημοτικών τελών 35% στο Δήμο Λαρισαίων έχει υπογραφή: την υπογραφή του Θανάση Μαμάκου. Αυτή η πόλη δεν μας αξίζει”, κατέληξαν οι εκπρόσωποι της “Συμπαράταξης”.

Οσον αφορά τέλος την πρόταση για μηδενική αύξηση τελών που θα καταθέσουν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιοι οι εκπρόσωποι της “Συμπαράταξης” υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι “η εισήγηση που δόθηκε αναφέρεται σε πραγματικά έσοδα που έχει εισπράξει ο Δήμος Λαρισαίων μέσα στο 2024 και τι θα εισπράξει έως το τέλος του έτους. Μετατρέψαμε λοιπόν τα έξοδα που δοθήκαν σε προϋπολογισμό σε πραγματικά έξοδα, με βάση πως αυτά έχουν πληρωθεί μέσα στο πρώτο ενιάμηνο του 2024, το μετατρέψαμε σε ετήσια βάση για τους ίδιους κωδικούς, αφού πήραμε στοιχεία, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε σημερινή κατασταση. Το αποτέλεσμα αυτού είναι μηδέν αύξηση. Τα πραγματατικά έσοδα από τα ανταποδοτικά είναι όσα και τα πραγματικά έξοδα από τα ανταποδτικά, δηλαδή 23 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Λαρισαίων βγαίνει στα ανταποδοτικά χωρίς καμία αύξηση με τη σημερινή λειτουργία. Με λίγα λόγια διογκώθηκαν τα έξοδα ως πρόβλεψη, ως προϋπολογισμός με αποτέλεσμα να βγει έλλειμα 5,9 εκ ευρώ και να υπάρχει αύξηση τελών του 35%. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πλεόνασμα στα ανταποδοτικά. Μπορεί το περιβάλλον να είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν και Δήμοι που αποφάσισαν να μην αυξήσουν τα τέλη για το 2025. Για τον ισολογισμό του 2023 είναι όντως λογιστικό αποτέλεσμα με 3,20 εκ ευρώ ζημιά αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη. Σε κανέναν Δήμο της χώρας δεν παίρνουν απόφαση για αύξηση τελών λόγω ισολογισμού. Σήμερα κρίνουμε τα ανταποδοτικά αν βγαίνει ο Δήμος και όχι λογιστικές καταστάσεις”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγορά Λάρισας

Να μην προχωρήσει η αύξηση των δημοτικών τελών ζητούν Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας – Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί το Εργατικό Κέντρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Λάρισας όπου επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η αύξηση…