Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η αύξηση δημοτικών τελών

kentriki

Με εντάσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων, με κεντρικό θέμα την συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών τελών.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες αλλά και πολίτες, προφανώς λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος επί του θέματος.

Οι επικφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης (Συμπαράταξη Λαρισαίων) και κ. Πέτρος Κρίκης (Λαϊκή Συσπείρωση) σχολίασαν το γεγονός πως το θέμα της αύξησης ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να ενημερωθούν έγκαιρα τα μέλη του σώματος.

Τελικά το θέμα της «λήψης απόφασης για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2025» τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σε δήλωσή του πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Σώματος ο δήμαρχος Λαρισαίων απέδωσε την ανάγκη αύξηση των τελών στην οικονομική διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Αναλυτικά, ο κ. Μαμάκος δήλωσε τα εξής: “Τα τεράστια οικονομικά ανοίγματα που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή -διαπιστώθηκαν και από τις υπηρεσίες και από τον ορκωτό λογιστή- δεν μπορούν να καλυφθούν με διαφορετικό τρόπο.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι της προηγούμενης διοίκησης σε ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί στα ανταποδοτικά τέλη και στον κεντρικό προϋπολογισμό.

Μέσα στο 2024 κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά ασφυκτική οικονομική κατάσταση με μειωμένους ΚΑΠ, αυξημένο κόστος μισθοδοσίας, κ.λ.π…

Μόνον από αυτά τα στοιχεία προκύπτει μια ετήσια αύξηση στις δαπάνες, πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών (80μ2-100μ2), κυμαίνεται από περίπου 3 ευρώ/μήνα (οικισμοί) ως περίπου 5 ευρώ/μήνα (Α’ & Β’ Ζώνες Λάρισας),

Για τα καταστήματα (100 μ2), από 7,6 ευρώ/μήνα (οικισμοί) ως 13,4 ευρώ/μήνα (Λάρισα, Α’ κατηγορία).

Να επισημάνω ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι απαλλαγές ή/και μειώσεις για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άποροι, τρίτεκνοι-πολύτεκνοι [με εισοδηματικά κριτήρια], μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ [ποσοστό 67% και άνω]), όπως επίσης και η απαλλαγή για τους πλημμυροπαθείς.

Ο Δήμος μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας ικανοποιημένοι από το επίπεδο των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Προκειμένου να κρατήσουμε τον Δήμο όρθιο, λειτουργικό οδηγούμαστε στην απόφαση να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, τα οποία δεν έχουν αυξηθεί από το 2008 (!)

Δεν είμαστε οι μόνοι…

Ήδη από τις αρχές του έτους 2024, οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα επέβαλαν αυξήσεις στα δημοτικά τους τέλη για να δύνανται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, αυξήσεις που κυμαίνονται από 20-και 80%. Σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 130%.

Δεν τρελάθηκαν ξαφνικά οι δήμαρχοι τόσων πόλεων , ούτε συνωμότησαν εναντίον των συμπολιτών τους.

Κανένας δεν θέλει αυξήσεις, σε οποιοδήποτε επίπεδο, γιατί όλοι κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών.

Δεν θέλουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι, αλλά δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το δήμο να καταρρεύσει”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγορά Λάρισας

Να μην προχωρήσει η αύξηση των δημοτικών τελών ζητούν Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας – Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί το Εργατικό Κέντρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Λάρισας όπου επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η αύξηση…