Εξοχικές κατοικίες: Oι «hot» περιοχές για αγορά – Πόσα πληρώνουν οι ξένοι –

Εξοχικές κατοικίες: Oι «hot» περιοχές για αγορά – Πόσα πληρώνουν οι ξένοι

Περιζήτητες είναι οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας αξίας από 270.000 έως 370.000 ευρώ.

Το βασικό αγοραστικό κοινό είναι άνθρωποι μέχρι 45 ετών που έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα και επιθυμούν να αποκτήσουν, κυρίως ένα νεόδμητο ακίνητο υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά.

Εξοχική κατοικία: Πιο ακριβή φέτος – Τα νησιά με ζήτηση

Οι εξοχικές κατοικίες

Ο Ιδρυτής και General Manager, Revithis & Partners,Γιάννης Ρεβύθης, έδωσε τη δική του εκτίμηση για την πορεία των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από καλούς πελάτες για παραθεριστικές κατοικίες και λόγω πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης των οικογενειών για μεγαλύτερη άνεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη, ειδικά σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, ενώ πρόσφατα καταγράφηκε και άνοδος σε πιο εναλλακτικούς προορισμούς όπως π.χ. η Αστυπάλαια και η Κύθνος.

«Ψηφίζουν Ελλάδα οι ξένοι και κάποιοι το βλέπουν όχι μόνο σαν μια όμορφη τοποθεσία, αλλά και σαν επένδυση, σαν κέρδος, για να απολαμβάνουν ένα καλό εισόδημα» δήλωσε ο κ. Ρεβύθης.

Μιλώντας για τις εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα και ποιοι τις επιλέγουν, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, CEO & Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services BV, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο και έγινε προορισμός και για εξοχικές κατοικίες».

Το πρόγραμμα της Golden Visa αναμένεται φέτος να σπάσει κάθε ρεκόρ

Ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στο προφίλ των υποψήφιων αγοραστών. «Βλέπουμε και ανθρώπους 35-45 ετών που μπαίνουν στην αγορά για να βγουν σχετικά γρήγορα».

«Οι τιμές στην εξοχική κατοικία, 2-3 υπνοδωματίων με μια μικρή πισίνα έχει ένα εύρος τιμής από 270.000 – 370.000. Είναι το 80% των πωλήσεων. Οι νέοι αγοραστές θέλουν να κρατήσουν το σπίτι 5 έως 10 χρόνια και μετά να το πουλήσουν. Για τα project αυτά έχουμε λίστα αναμονής. Είχαμε στον Αποκόρωνα ένα project με 16 σπίτια τα 10 πουλήθηκαν σε μια εβδομάδα».

Οι αυξήσεις στις τιμές

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Elxis είχε επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών αυξάνονται με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 8%-10%, ανάλογα με την περιοχή.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι ο ρυθμός αυτός θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να θεωρείται ένας ελκυστικός προορισμός για όσους έχουν στόχο την επένδυση στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας.

Αντίστοιχα, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία στρέφονται κυρίως στην ίδια χρήση, αλλά πλέον και στην εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ, εφόσον το εξοχικό βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε κάποιο νησί, όπου το όριο έχει πλέον αυξηθεί στις 800.000 ευρώ.

Για επενδυτικούς σκοπούς

Οι αγοραστές από χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επίσης κινούνται περισσότερο με γνώμονα την ίδια χρήση, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν ως στόχο και την εκμίσθωση, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ειδικά όσον αφορά τους αγοραστές από την Γερμανία και δευτερευόντως και για εκείνους από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό αυτών, που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, είναι ομογενείς, που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι στην χώρα απ’ όπου κατάγονται.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ