Γιατί καθυστερούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πότε θα είναι (επιτέλους) έτοιμα

Γιατί καθυστερούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πότε θα είναι (επιτέλους) έτοιμα

Το νωρίτερο μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι 37.500 δωρεάν απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία 

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με αργό ρυθμό προχωρά η ένταξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Περισσότερους από επτά μήνες μετά την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών επεμβάσεων, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να εγχειριστούν δωρεάν πολίτες που περιμένουν πολλούς μήνες και κατά συνέπεια να αποσυμφορυθεί σε ένα μεγάλο βαθμό η λίστα αναμονής.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τοποθετεί την έναρξη της πολυσυζητημένης μεταρρύθμισης των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων περί τα μέσα Νοεμβρίου. Ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη λίγο χρόνο που σημαίνει να ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου. Το θετικό είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι έχει δοθεί η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία καθυστέρησε για αρκετούς μήνες.

Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία γίνονται κανονικά στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, σε άλλα περισσότερα και σε άλλα λιγότερα.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, από τα μέσα του περασμένου  Μαρτίου που οι χειρουργικές αίθουσες άνοιξαν τις απογευματινές ώρες, έχουν διενεργηθεί περίπου 4.000 επεμβάσεις. Με την έναρξη των δωρεάν χειρουργείων θα απορροφηθούν γρήγορα 37.500 περιστατικά που περιμένουν περισσότερους από τέσσερις μήνες για επέμβαση στο ΕΣΥ.

Το ακριβές πλαίσιο των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων δεν έχει οριστεί, ωστόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει πως το κριτήριο για να χειρουργηθεί ένας πολίτης δωρεάν σε απογευματινή ώρα και γρήγορα, θα είναι το χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε αναμονή, δηλαδή θα προωθηθούν πρώτοι όσοι περιμένουν για περισσότερους μήνες. Σημειώνεται ότι οι αρχικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για 50.000 δωρεάν επεμβάσεις, ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε περίπου στις 37.500.

Εκτός από τις καθυστερήσεις στην έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, παρουσιάζονται «αρρυθμίες» και στις πληρωμές του προσωπικού που συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου πραγματοποιούνται τρία με τέσσερα απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα, ωστόσο οι χειρουργικές ομάδες δεν έχουν λάβει τα επιπλέον χρήματα που τους αναλογούν για την εργασία τους εκτός του τακτικού ωραρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η καθυστέρηση στις πληρωμές οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει εγκατασταθει ένα ειδικό λογισμικό που θα επιτρέπει τον υπολογισμό της αμοιβής κάθε εργαζόμενου στις χειρουργικές αίθουσες. Ειδικό λογισμικό δεν έχει εγκατασταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι, παρ’όλα αυτά υπολογίζονται και καταβάλλονται οι αμοιβές. Το ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας ορίζει λεπτομερώς τόσο τις κατηγορίες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού (πχ νοσηλευτές) που θα αμείβονται για απογευματινά χειρουργεία. Επίσης, καθορίζεται ακριβώς το ύψος των αμοιβών αναλόγως το είδος της χειρουργικής επέμβασης.

Οι πληρωμές δε γίνονται ανά μήνα ή δεκαπενθήμερο μαζί με την καταβολή των μηνιαίων απολαβών. Συνήθως συμπληρώνεται ένας ικανός αριθμός χειρουργείων, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, και υπολογίζονται οι πρόσθετες αμοιβές. Αυτό μπορεί να είναι ανά ενάμιση μήνα ή ακόμη και περισσότερο, καθώς σχετίζεται και με τη δυναμική κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος για διενέργεια απογευματινών χειρουργείων. Σε νοσοκομεία, δηλαδή, που διενεργούν πολύ λίγα χειρουργεία, τα αρμόδια με τις πληρωμές τμήματα συγκεντρώνουν έναν ικανό αριθμό επεμβάσεων και υπολογίζουν τα ποσά. Σε ό,τι αφορά ειδικά στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και το πρόβλημα με τις πληρωμές που έχει προκύψει, οι μαίες αποφάσισαν να απέχουν από τα απογευματινά χειρουργεία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα δεν μπορούν να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις καθώς οι μαίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ομάδας που είναι πάνω από το χειρουργικό τραπέζι.

Παράλληλα με τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων εντός ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για απορρόφηση κάποιων από τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από τον ιδιωτικό τομέα. Αναγνωρίζοντας ττς ελλείψεις προσωπικού και τη δυσκολία να γίνονται πολλά απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, προωθεί έναν σχεδιασμό σύμφωνα με τον οποίο οι επεμβάσεις θα γίνονται στον ιδιωτικό τομέα (για παράδειγμα καταρράκτη που είναι πολύ δημοφιλείς) και η ιδιωτική κλινική θα πληρώνεται από το δημόσιο με voucher.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάριος Θεμιστοκλέους: Σύντομα τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πράσινο φως για τη συμμετοχή ασφαλιστικών

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Απογευματινά χειρουργεία: Έντονες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς – Προσφεύγουν στο ΣτΕ

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ