Google: Υπό βρετανική έρευνα η συνεργασία με την AI startup Anthropic –

Google: Υπό βρετανική έρευνα η συνεργασία με την AI startup Anthropic

Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη έρευνα για τη συνεργασία της Google με την startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

Σύμφωνα με την Αρχή υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες» για να ξεκινήσει μια αρχική έρευνα, αφού ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες νωρίτερα φέτος για το εάν η εν λόγω συμφωνία θα λειτουργήσει καταπιεστικά προς τον ανταγωνισμό.

Νέα αγωγή κατά εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης – Τρεις συγγραφείς μηνύουν την Anthropic

Η CMA έχει προθεσμία έως τις 19 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ή αν θα κλιμακώσει την έρευνά της.

«Η Google έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει το πιο ανοιχτό και καινοτόμο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο», ανακοίνωσε από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία. «Η Anthropic είναι ελεύθερη να χρησιμοποιεί πολλούς παρόχους cloud και το κάνει, και δεν απαιτούμε αποκλειστικά δικαιώματα τεχνολογίας».

Η Anthropic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ιδρύθηκε το 2021 από τα αδέρφια Ντάριο και Ντανιέλα Αμοντέι, που εργάζονταν κατά το παρελθόν στον κατασκευαστή του ChatGPT, OpenAI. Η εταιρεία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των μοντέλων AI.

Google και Anthropic

Σύμφωνα με περυσινά δημοσιεύματα, η Google συμφώνησε πέρυσι να πραγματοποιήσει επένδυση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Anthropic. Η επένδυση αυτή προστίθεται στα 550 εκατ. δολάρια που η Google είχε ήδη επενδύσει στην Anthropic. Είχε προηγηθεί μια ακόμα μεγάλη επένδυση μετατρέψιμων χρεογράφων στην Anthropic από την Amazon ύψους έως και 4 δισ. δολαρίων.

Η Anthropic αναπτύσσει το πρόγραμμα Claude 2, αντίπαλο δέος του chatbot του ChatGPT της OpenAI, το οποίο χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Slack, η Notion και η Quora.

Το Claude 2 έχει τη δυνατότητα να συνοψίζει μέχρι περίπου 75.000 λέξεις, που θα μπορούσε να είναι το μήκος ενός βιβλίου. Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν μεγάλα σύνολα δεδομένων και να ζητούν περιλήψεις με τη μορφή σημειώματος, επιστολής ή ιστορίας. Το ChatGPT, αντίθετα, μπορεί να χειριστεί περίπου 3.000 λέξεις.

Οι βρετανικοί έλεγχοι

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει εξονυχιστικά μια σειρά από συμφωνίες τεχνητής νοημοσύνης καθώς τα χρήματα από επενδύσεις πλημμυρίζουν στη βιομηχανία για να επωφεληθούν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο μήνα εκκαθάρισε τη συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Anthropic με την Amazon και υπέγραψε επίσης συμφωνίες της Microsoft με δύο άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, την Inflection και τη Mistral.

Ένας κολοσσός υπό διάσπαση

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά στην πιο τολμηρή απόπειρα που έχει κάνει ποτέ στη μάχη με τις μονοπωλιακές πρακτικές τεχνολογικών κολοσσών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιδιώξει τη διάσπαση δραστηριοτήτων της Google και να τερματίσει το μονοπώλιό της ως πλατφόρμας αναζήτησης.

Την αποκάλυψη έκανε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν δύο μήνες μετά τη δικαστική ήττα της εταιρείας, όταν κρίθηκε ότι η Google είχε παραβιάσει τον αντιμονοπωλιακό νόμο των ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε και επίσημα «μονοπώλιο».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ