Η Ελλάδα στους κερδισμένους του Airbnb και το Σεπτέμβριο

Γεμίζει το ταμείο του τουρισμού και όλα δείχνουν νέο ρεκόρ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της φετινής σεζόν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας AirDNA, με στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, η αύξηση των πληροτήτων το Σεπτέμβριο έφτασε το 6,6%. 

Εκτός από την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά, θετικό πρόσημο είχαν το μήνα που πέρασε η Κροατία (+8,8%), η Ουγγαρία (+7,9%), η Ισπανία (+6,9%) και η Πορτογαλία (+4,3%).

Η άνοδος στις πληρότητες στην Ελλάδα καταγράφονται ενώ η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Η ζήτηση αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις στις είκοσι ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται ανήλθε στα 45 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου, αλλά αυξημένη κατά 17,3% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο. Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 3,9 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση μόλις 3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και αύξηση 12,2% σε ετήσια βάση (YOY).

Η σχετικά ισχυρή ζήτηση τον Σεπτέμβριο συνέβαλε στη διατήρηση θετικής πληρότητας. Η μέση πληρότητα έφτασε το 55%, σημειώνοντας άνοδο 1,5% YOY. Η μέση ημερήσια τιμή (ADR) επίσης ήταν πάνω κατά 9% YOY, φτάνοντας τα €164. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι οικοδεσπότες κέρδισαν κατά μέσο όρο 90 ευρώ ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 10,7% YOY, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Τονίζεται πως το καλοκαίρι, η Μέση Ημερήσια Τιμή (ADR) στην Ελλάδα άγγιξε τα 214 ευρώ. Η αύξηση της ζήτησης έφτασε το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με τη μέση πληρότητα να κυμαίνεται στο 70% και τα Έσοδα ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR) ανά διανυκτέρευση στα 150 ευρώ.

Την ίδια ώρα, πολύ θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η ζήτηση για την περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου, παρουσιάζει αύξηση 27% σε ετήσια βάση (YOY) και οι πόλεις με που κινούνται ανοδικά είναι:

Ροβανιέμι (+90%)
Βασιλεία (+53%)
Κρακοβία (+50%)
Βουδαπέστη (+45%)
Πράγα (+33%)
Αθήνα (+31%)
Στρασβούργο (+29%)
Μετς (+25%)
Μαδρίτη (+23%)
Κολμάρ (+23%)
Παρίσι (+23%)
Λονδίνο (+18%)

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ