“Η Ελλάδα θα είναι πάντα…

Η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή, το διπλωματικό της...

Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων ώστε “να περιοριστεί η κρίση στον Λίβανο και να μπορέσουμε, επιτέλους, να έχουμε την επιδιωκόμενη από όλους ειρήνη” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου που έγινε σήμερα στο Παρίσι.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα, μέρος της διεθνούς κοινότητας, μέλος, σε λίγες ημέρες, του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, “θα είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή για την ειρήνη. Ειρήνη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ υψηλή διακινδύνευση”.

Επισήμανε με έμφαση τον κίνδυνο ανθρωπιστικής και μεταναστευτικής κρίσης, λέγοντας ότι είναι αυτονόητο ότι η κρίση στον Λίβανο έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα καθεστώς απολύτως αίολο.

“Υπάρχουν άνθρωποι, περισσότερο από ένα εκατομμύριο, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους. Υπάρχει μια συνολική ανθρωπιστική κρίση την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε” είπε και προσέθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια και θα συνεχίσει να το πράττει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και μέσω του Συντονιστικού Γραφείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ήδη αποστείλει ένα φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά και άλλα κρίσιμα, πρώτης ανάγκης, υλικά, ενώ θα υπάρξει ένα δεύτερο φορτίο, το οποίο θα αποσταλεί άμεσα. Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ “έχουν ήδη δεσμευθεί χρήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να καταπραϋνθεί ο πόνος των ανθρώπων”. 

“Είμαι σε διαρκή επικοινωνία και με την κυβέρνηση του Λιβάνου, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, έτσι ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να φέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια στον Λίβανο” τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνοντας με έμφαση ότι “στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, οφείλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής”.

Προσέθεσε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι στην εποχή αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη, με τις εστίες πολέμου που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή.

“Πρέπει να δουλέψουμε όλοι οργανωμένα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βγει στο προσκήνιο” είπε.

Η Διεθνής Διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε στο Παρίσι σήμερα, εκτάκτως, τους εκπροσώπους των G20, εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό κόσμο, για να συζητήσουνε τους τρόπους, έτσι ώστε να περιοριστεί η κρίση στον Λίβανο με στόχο την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ