Η Πολιτική Άμυνα αναγκάζεται να παύσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα

Η Πολιτική Άμυνα αναγκάζεται να παύσει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας και προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε στις 24 Οκτωβρίου πως δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τις δράσεις της στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα λόγω των ισραηλινών απειλών στις ομάδες της.

Από τις 6 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κυρίως γύρω από την περιοχή Τζαμπάλια.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει θέσει στο στόχαστρο τους μαχητές της Χαμάς που υποστηρίζει πως ανασυντάσσονται εκεί.

Οι διασώστες στο στόχαστρο

«Λυπούμαστε που δεν μπορούμε πλέον να παράσχουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες στους πολίτες της βόρειας Γάζας.»

«Ο λόγος είναι οι απειλές των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων ότι θα σκοτώσουν και θα βομβαρδίσουν τις ομάδες μας αν παραμείνουν στο εσωτερικό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια», εξήγησε στο AFP ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Μαχμούντ Μπασάλ.

«Οι διασώστες μας τέθηκαν στο στόχαστρο. Πολλοί τραυματίστηκαν και άλλοι αφέθηκαν να πεθάνουν στους δρόμους» είπε.

Ο Μπασάλ δημοσιοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία ενός οχήματος που έχει καεί ολοσχερώς, εξηγώντας ότι ήταν το «μοναδικό όχημα της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στο κυβερνείο της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας».

Το όχημα «είχε τεθεί στο στόχαστρο από τον ισραηλινό στρατό» στην Μπέιτ Λάχια, που βρίσκεται βόρεια της Τζαμπάλια και κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε  ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στον τομέα της Τζαμπάλια και ότι έχει «εξοντώσει δεκάδες τρομοκράτες».

Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα

Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, η βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχει αποτελέσει το πεδίο σφοδρών επιθέσεων και βομβαρδισμών.

Ο στρατός περικύκλωσε αρχικά την Τζαμπάλια και κάλεσε τον πληθυσμό να απομακρυνθεί προς τον νότο, στήνοντας σημεία διέλευσης για να ελέγξει τους κατοίκους.

Η επιχείρηση διευρύνθηκε στη συνέχεια σε μία ζώνη που περιλαμβάνει την πόλη Μπέιτ Λάχια και τα περίχωρά της.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της Γάζας εξήγησαν στο AFP ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν ζώνες μαχών όπως η Ραγκέμπ και η Χαμούντα.

Αναζητώντας ασφάλεια

Ένας 30χρονος πατέρας δήλωσε πως δεν θα είχε νόημα να μετακινηθούν, καθώς «κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της Γάζας είναι επικίνδυνο».

Λέει πως το σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο μαζί με τη σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά τους στέγαζε χιλιάδες ανθρώπους αλλά καταστράφηκε από τον στρατό.

Έφθασε στην πόλη της Γάζας σήμερα το πρωί, έπειτα από πολύωρη περιπλάνηση, συχνά «υπό πυρά».

Στις 20 Οκτωβρίου, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού, ο Αβιτσάι Αντράι, έγραψε στο X πως οι κάτοικοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη ζώνη της Τζαμπάλια και πως 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει.

Εικόνα από drone δείχνει εκτοπισμένους ανθρώπους στην Τζαμπάλια, στις 21 Οκτωβρίου 2024.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας: 400.000 σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και 250.000 σύμφωνα με την Cogat, την υπηρεσία του ισραηλινού στρατού που είναι αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοίνωσε στις 19 Οκτωβρίου η υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

Παρά την ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων ότι επρόκειτο να διευκολύνουν τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ΜΚΟ και κάτοικοι λένε πως δεν βλέπουν κάποια άμεση αλλαγή επί του πεδίου όπου η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει δραματική.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Επίσκεψη στα Δυτικά Βαλκάνια Η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων…