Η πρόκληση της Τουρκίας με νέα Navtex: Υπάρχει “τουρκική υφαλοκρηπίδα”…

Η πρόκληση της Τουρκίας με νέα Navtex: Υπάρχει "τουρκική υφαλοκρηπίδα"...

Λίγες ημέρες προτού να συναντηθούν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετριτης, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με σκοπό να διερευνήσουν το αν είναι εφικτό να γίνουν συζητήσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και με τις δύο πλευρές να μιλούν από όλες τις βαθμίδες για θετικό κλίμα και για τις ευκαιρίες που απορρέουν από αυτό, η Άγκυρα προχώρησε σε μια προκλητική NAVTEX.

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία υποστήριξε πως υπάρχει “τουρκική υφαλοκρηπίδα” μεταξύ Χίου και Λέσβου, η οποία μάλιστα έχει “ασαφή όρια” που θα πρέπει να οριοθετηθούν κάποια στιγμή.

Δηλώνουν πως κάποια σημεία των ερευνών που θέλει να κάνει η Ελλάδα αποτελούν τουρκική υφαλοκρηπίδα τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη. Συνεχίζοντας αναφέρουν πως η εν λόγω περιοχή είναι στην αρμοδιότητας της Τουρκίας και οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρχές της χώρας!

Ο υδρογραφικού και ωκεανογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε την παρακάτω NAVTEX:

“TURNHOS N/W : 1010/24 (İzmir NAVTEX İstasyonu) (Yayın Tarihi: 22-10-2024 23:20)
TURNHOS N/W : 1010/24
EGE DENİZİ
1. NAVTEX LA63-199/24 İLAN EDİLEN ALANIN BİR KISMI, KIYI DEVLETLERİ TARAFINDAN HENÜZ SINIRLARI BELİRLENMEMİŞ OLAN EGE DENİZİ’NDEKİ TÜRK KITA SAHANLIĞI İÇİNDEDİR.
2. TÜRK DENİZ YETKİ ALANINDAKİ TÜM ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ İLGİLİ TÜRK MAKAMLARIYLA KOORDİNE EDİLMELİDİR.
3. BU MESAJI 252100Z OCT 24’TE İPTAL EDİN”

Αφορμή αποτέλεσε μια ελληνική NAVTEX

Την περασμένη Παρασκευή, στις 18 Οκτωβρίου, ο ελληνικός σταθμός της Λήμνου εξέδωσε NAVTEX αναφέροντας πως θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές εργασίες μεταξύ των νησιών Χίου και Λέσβου από τις 20 έως τις 25 Οκτωβρίου για την εγκατάσταση καλωδίου. Η σχετική έρευνα θα γινόταν από το πλοίο O/V AEGAEO.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία επανάληψη του περιστατικού στην Κάσο που αφορούσε πάλι την πόντιση καλωδίων, περιστατικό το οποίο ήταν εξαιρετικά σοβαρό αλλά αγνοήθηκε πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση η οποία τήρησε σιγή για το ζήτημα.

Και φυσικά όσο κι αν γίνονται κουβέντες για συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας η στάση της Τουρκίας παραμένει αδιάλλακτη και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται κοντά σε αυτά που μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά.

Το πρώτο καμπανάκι ήρθε από τα όσα είχε δηλώσει προσφάτως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι της Σερβίας, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

“Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά. Θα συζητήσουμε όλα τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο”, είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Όμως λίγες μέρες αργότερα ήρθε και το δεύτερο καμπανάκι, με το πρακτορείο Anadolu να επαναλαμβάνει τα παραπάνω επικαλούμενο δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι “οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν σε ένα μόνο θέμα, αλλά συζητούνται όλες οι αλληλένδετες διαφορές στη θάλασσα και στον αέρα”.


 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ