Η πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων στους διαβητικούς

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μία από τις πιο σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί ασθενείς είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου, γνωστό και ως καρδιακό επεισόδιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσο σε σχέση με άτομα χωρίς διαβήτη. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι αποτελεσματικές στρατηγικές ολιστικής προσέγγισης δίνοντας προτεραιότητα στην καρδιαγγειακή υγεία παράλληλα με τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και η διατήρησή τους εντός των επιθυμητών ορίων είναι η βάση της φροντίδας του διαβήτη με θετική αντανάκλαση στην καρδιακή υγεία. Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης, η αποφυγή υπογλυκαιμίας με την ινσουλινοθεραπεία και οι τακτικοί έλεγχοι της γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) είναι κρίσιμης σημασίας για να παραμείνουν οι διαβητικοί ελεύθεροι προβλημάτων.

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, με περιορισμό των κορεσμένων λιπών, των τρανς λιπών και του νατρίου συμβάλει περαιτέρω στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους – όλα σημαντικά για τους διαβητικούς. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κολύμβηση, η ποδηλασία ή η ενδυνάμωση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην καρδιακή υγεία. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να στοχεύουν σε πίεση κάτω από 140/90 mm Hg ή καλύτερα κάτω από 130/80 mm Hg για τους νεότερους των 70 ετών. Τα επίπεδα χοληστερόλης, πρέπει επίσης να διαχειρίζονται προσεκτικά στοχεύοντας σε τιμές χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλη κάτω των 100 mg/dl. Αυτό σχεδόν πάντοτε απαιτεί πέραν των διατροφικών προσαρμογών και συνοδό φαρμακευτική αγωγή, με στατίνες, εζετιμίμπη, ή και αναστολείς PCSK9 ή ινκλισιράνη.

Η διακοπή του καπνίσματος και η λελογισμένη χρήση αλκοόλ συμβάλουν σημαντικά στην προστασία από καρδιακά επεισόδια. Τέλος, οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του διαβητικού ασθενούς καθορίζοντας την έκταση και τη συχνότητα των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ελέγχοντας την επίτευξη ή όχι των θεραπευτικών στόχων.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ