Η συνεχιζόμενη μείωση του χρέους θα οδηγήσει σε νέα…

Scope Ratings: Η συνεχιζόμενη μείωση του χρέους θα οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η θετική προοπτική για την αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας υπογραμμίζεται από την πτώση του δημόσιου χρέους, το πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών τρωτών σημείων, σημειώνει ο οίκος Scope Ratings σε σημερινή ανάλυσή του. Το βασικό του σενάριο, όπως τονίζει, είναι η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.

Η Scope προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029. Εάν επιτευχθεί, το επίπεδο του 2029 θα αποτελέσει τον χαμηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009 και θα είναι κάτω από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη βαθμολογία BBB+) έως το 2027. Οι προβλέψεις της λαμβάνουν υπόψη μια αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος ύψους 7,9 δισ. ευρώ των δόσεις των GLF που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028.

Οι προβλέψεις του οίκου για το χρέος αναγνωρίζουν την πρόσφατη δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας. Αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει ή έστω και ελαφρώς θα υπερβεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 του 2,1% του ΑΕΠ, ενώ επικαιροποιεί την υπόθεσή του για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025-27, το υπόλοιπο της θητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα συνεχή αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα που καταγράφει η Ελλάδα ακόμη και μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία διάσωσης προκάλεσε έκπληξη και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της Scope ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει ονομαστικά δημοσιονομικά ελλείμματα 0,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2024-2026, ενόψει των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ξεπερνά τους μέσους όρους της ευρωζώνης

Οι προβλέψεις του οίκου για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους υποθέτουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και 1,9% το 2025, ελαφρώς αναθεωρημένη από τις εκτιμήσεις του τον Ιούλιο. Εάν πραγματοποιηθεί, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ζώνης του ευρώ, την οποία υπολογίζει σε περίπου 1,0% για φέτος και 1,5% το 2025.

Η πρόσφατη ανάπτυξη πάνω από την τάση για την Ελλάδα τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση (αξιοποίηση των αποταμιεύσεων που απομένουν από την κρίση της πανδημίας) και τις καλύτερες επενδύσεις δεδομένης της ενισχυμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η μέση εκτίμηση της Scope για ανάπτυξη 1,4% από το 2026 έως το 2029 υποθέτει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική κρίση μέχρι το 2029 και καμία ετήσια ύφεση σε αυτόν τον ορίζοντα.

Η Ελλάδα έχει διατηρήσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις ωστόσο, όπως σημειώνει η Scope, αν και οι επενδύσεις σήμερα είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, παραμένουν χαμηλές στο 14% της παραγωγής έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αυτό είναι κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που είναι στο 21%.

Η ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας παραμένει προτεραιότητα, επισημαίνει η Scope. Η ανεργία είχε μειωθεί στο 9,5% μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, από τα υψηλά του Ιουνίου 2020 στο 20,4%. Αν και βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, παραμένει σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 5,9%. Όπως εκτιμά ο οίκος, η ανεργία θα κινηθεί στο 10,0% φέτος και στο 9,6% το 2025.

Βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον συνολικό δείκτη NPE να κινείται στο 6,9% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους από 49,1% τον Ιούνιο του 2017, αν και παραμένει πάνω από τον μέσο όρο του 1,9% για την ΕΕ. Η Scope αναμένουμε ότι NPEs θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες για περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού τους.

Οι σημαντικές θέσεις των τραπεζών σε εγχώρια κρατικά ομόλογα και κρατικές εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος τιτλοποίησης Ηρακλής ενισχύουν ωστόσο το δεσμό κράτους – τραπεζών. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτικό πρόβλημα, αν και οι διασυνδέσεις έχουν μειωθεί καθώς η κυβέρνηση αποχωρεί από τα μερίδιά της στις τράπεζες.

Προκλήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

“Επιβεβαιώσαμε την αξιολόγηση BBB- επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας τον Ιούλιο και αλλάξαμε το Outlook σε Θετικό από Σταθερό για να ληφθούν υπόψη οι ευνοϊκές εξελίξεις”, τονίζει η Scope. Παρόλα αυτά, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας παραμένουν υπό αμφισβήτηση από τον αυξημένο δείκτη δημόσιου χρέους της, τον δεύτερο υψηλότερο μετά την Ιαπωνία.

Καθώς η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τις αγορές και αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια διάσωσης και καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την ποσοτική σύσφιξη, η δομή του χρέους της χώρας σταδιακά αποδυναμώνεται, τονίζει ο οίκος. Οι καθαρές πληρωμές τόκων αυξάνονται καθώς το κράτος αναχρηματοδοτείται μέσω ακριβότερων εκδόσεων στην αγορά, και κινούνται στο 6,3% των εσόδων φέτος και αναμένεται να φτάσουν το 7,9% έως το 2029. Η μακροχρόνια σταθμισμένη μέση διάρκεια χρέους των 19,2 ετών επίσης μειώνεται σταδιακά.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ