Λίβανος: Να ενωθεί η διεθνής κοινότητα για να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση πυρός, λέει ο πρωθυπουργός Μικάτι

Νατζίμπ Μικάτι και Εμανουέλ Μακρόν.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει συλλογικά για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο ανάμεσα στο φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, δήλωσε ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι στην διάσκεψη για τον Λίβανο που διεξάγεται στο Παρίσι.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο, ενώ στα νότια διεξάγονται σκληρές μάχες με τη Χεζμπολάχ

«Ο Λίβανος καλεί την διεθνή κοινότητα να ενωθεί, να στηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων και την εφαρμογή άμεσης κατάπαυσης του πυρός», είπε.

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διατυπώσει από κοινού πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση εξασφάλισε την υποστήριξη πολλών χωρών, αλλά όχι και του Ισραήλ.

«Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως έχει διατυπωθεί παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και της ασφάλειας στον νότιο Λίβανο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επαναλαμβάνοντας μία θέση που συμμερίζεται η Γαλλία.

«Και η καθολική και άμεση εφαρμογή της απόφασης αυτής από τον Λίβανο και το Ισραήλ θα διαφυλάξει την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα του Λιβάνου και μία ασφάλεια στα νότια σύνορά μας που θα επιτρέψει στις εκτοπισμένες κοινότητες να επιστρέψουν στις περιοχές τους».

Νατζίμπ Μικάτι και Εμανουέλ Μακρόν.

Νατζίμπ Μικάτι και Εμανουέλ Μακρόν.

Θα αναπτυχθούν άλλοι 8.000 στρατιώτες στον νότιο Λίβανο

Ο Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και της απόφασης 1701 η κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε την στρατολόγηση περισσότερων στρατιωτών και την ανάπτυξη επιπλέον δύναμης 8.000 στον νότιο Λίβανο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα εκταμιεύσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Λίβανο. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερον», είπε τονίζοντας ότι στόχος είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Λιβάνου. «Να δείξουμε ότι το χειρότερο δεν είναι γραμμένο και να επιτρέψουμε στους Λιβανέζους να ξαναβρούν τον έλεγχο της τύχης τους».

Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να χορηγήσει συνολικά 96 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Λίβανο.

«Στόχος είναι να φθάσουμε στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας και να διασφαλίσουμε την κοινωνική, οικονομική και θεσμική σταθερότητα στον Λίβανο», αναφέρεται στο κείμενο της κοινής ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Επίσκεψη στα Δυτικά Βαλκάνια Η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων…