Μαστογραφία: πρωιμότερη διάγνωση, μεγαλύτερη επιβίωση

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση, αντιμετώπιση της νόσου και επομένως την ίαση.

Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και με συνολικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, σύμφωνα με μια ανάλυση παρατήρησης που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο πολύ έγκυρο περιοδικό «Journal of Clinical Oncology». Στη μελέτη αυτή συμπεριελήφθησαν 8.145 ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και υποβλήθηκαν σε μαστογραφικό έλεγχο μεταξύ 2004 και 2019. Από αυτόν τον πληθυσμό, το 18% ήταν ηλικίας 50 ετών και κάτω κατά τη διάγνωση, το 53% ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω, το 89% ανήκε στη λευκή φυλή, το 76% ήταν μετεμμηνοπαυσιακές και το 28% είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού.

Τα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο ήταν: 9% στις ασθενείς που υποβάλλονταν σε ετήσιο έλεγχο, 14% για τις ασθενείς που ανάμεσα στις 2 τελευταίες μαστογραφίες είχε μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περισσότερο από 1 έτος αλλά λιγότερο από 2 έτη και 19% για τις ασθενείς που είχε μεσολαβήσει διάστημα περισσότερο από 27 μήνες ανάμεσα στις 2 πιο πρόσφατες μαστογραφίες. Οι γυναίκες που το διάστημα ανάμεσα στις πιο πρόσφατες μαστογραφίες ήταν περισσότερο από 15 μήνες φάνηκε ότι είχαν χειρότερη συνολική επιβίωση σε σχέση με τις γυναίκες που υποβάλλονταν σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.

Οι ερευνητές αναλύοντας αυτά τα δεδομένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ετήσιος έλεγχος σχετίζεται με χαμηλότερη πιθανότητα για διάγνωση καρκίνου μαστού σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και υψηλότερη συνολική επιβίωση, σε σύγκριση με τις ασθενείς που το διάστημα ανάμεσα στις πρόσφατες μαστογραφίες ήταν περισσότερο από 15 μήνες. Αυτό το όφελος του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου παρέμεινε σε όλες τις υποκατηγορίες ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την έναρξή της. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν αδιαμφισβήτητα τα πλεονεκτήματα του ετήσιου προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Θ. Δημόπουλος: Μαστογραφία – πρωιμότερη διάγνωση, μεγαλύτερη επιβίωση Πηγή: tanea.gr