«Ναι» υπό όρους από τη Χαμάς για εκεχειρία

«Ναι» υπό όρους από τη Χαμάς για εκεχειρία

Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία ηγετών της Χαμάς στο Κάιρο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απ’ ότι αναφέρθηκε την Πέμπτη στην κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση Al Qahera News TV.

Στη συνέχεια το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, Al Aqsa TV, μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια (πιθανό διάδοχο του Σινουάρ) βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον επικεφαλής της Μουχαμπαράτ (της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών), Χάσαν Μαχμούντ Ρασάντ.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η Χαμάς δήλωσε πως είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί στους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας, όπως είπε κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι προϋποθέσεις

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία για εκεχειρία υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί σε:

  • κατάπαυση του πυρός
  • αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Λωρίδα της Γάζας
  • επιστροφή των εκτοπισμένων
  • ανταλλαγή των ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους
  • είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να αγοράσουν ψωμί από αρτοποιείο, εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, στο Deir Al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας 24 Οκτωβρίου 2024.

Οι διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι χαιρετίζει την προθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αποφάσισε επίσης να στείλει τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Κατάρ για να προωθήσει τη διαδικασία.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν ενεργήσει ως μεσολαβητές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε πολύμηνες συνομιλίες που διακόπηκαν τον Αύγουστο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών που ξεκίνησαν όταν η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ