Ντεμπούτο ΠΑΣΟΚ ως άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση: Χωρίς εκπλήξεις η κόντρα…

Live η "μάχη" σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές

Της Νίκης Ζορμπά

Η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή, κύλησε χωρίς εκπλήξεις για τους βασικούς πρωταγωνιστές της: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε επιδεικτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ του Ν. Παππά, επέλεξε ( μονόδρομος είναι άλλωστε) να χρίσει τον αναβαπτισμένο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως βασικό του αντίπαλο και αναστήλωσε ένα νέο δίπολο, Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ , στη θέση της επί αρκετά χρόνια , διελκυστίνδας , με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναπόφευκτη επιλογή ούτως ή άλλως καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εν τω μέσω χάους και διάλυσης. Ασμένως φυσικά αποδέχθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης τη νέα πολιτική συνθήκη ( μεταβατική και αυτή, έως ότου ξεκαθαρίσει το κλίμα στα Αριστερά του). 

Και ενώ τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πρώτη μονομαχία Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη υπό το φως των νέων ισορροπιών όπως διαμορφώνονται( δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη αξιωματική αντιπολίτευση), η “ανάφλεξη” δεν προέκυψε από εκεί: Η ανοιχτή κόντρα μεταξύ Σαμαρά και του διαδόχου του στην πρωθυπουργία, επισκίασε τις επιμέρους πολιτικές αποτιμήσεις. 

Σε παραπολιτικό επίπεδο τουλάχιστον, οπωσδήποτε. 

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης σήκωσε το βάρος της αντιπολίτευσης

Από κει και πέρα, δεν έλειψαν τα τζαρτζαρίσματα μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, τηρώντας το κοινοβουλευτικό “έθιμο”: Στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, “επιβάλλονται” μεταξύ των δυο βασικών πολιτικών ανταγωνιστών “φαρμακερές” ατάκες και πινγκ πονγκ. 

Όπως λ.χ αυτή που δηκτικά είπε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν ο δεύτερος του είπε ότι κοντοζυγώνει η ώρα της αποχώρησής του από το Μέγαρο Μαξίμου: 

Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις για να σας δείξουμε την πόρτα εξόδου”, είπε ο Ν. Ανδρουλάκης καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη αλαζονεία και ο Κ. Μητσοτάκης επιστράτευσε για να του απαντήσει απολύτως σκωπτικά, το …αλήστου μνήμης, προεκλογικό κάλεσμα της Πόπης Τσαπανίδου προς τον Αλέξη Τσίπρα , όταν η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός, δεν είχε παραιτηθεί ακόμη: 

“Ελάτε με φόρα”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως , στην ομιλία του, δεν προκάλεσε εκπλήξεις: Εφ όλης της ύλης η αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, με κύριο πρόταγμα την αποδόμηση του κυβερνητικού προφίλ :”Δεν είστε μεταρρυθμιστές αλλα αρνητές”. 

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, σχολίαζαν χθες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που στην κοινοβουλευτική μάχη των αρχηγών “σήκωσε το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής σύγκρουσης”. 

Κοινώς, αυτή τη στιγμή και με τα παρόντα δεδομένα, ο κ. Ανδρουλάκης είναι ατύπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, από το Κέντρο και Αριστερά του πολιτικού φάσματος. 

Ίδιες πηγές με ικανοποίηση αποτιμούσαν τη χθεσινή παρουσία Ανδρουλάκη:

1.  Αποτυπώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αντίπαλος πόλος και επισφραγίστηκε  η “επανεκκίνηση” του κόμματος.

2. Ο Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα της απευθείας σύγκρουσης με τον Μητσοτάκη , καταθέτοντας όμως “τεκμηριωμένες προτάσεις”. 

Η “συναίνεση” του ΠΑΣΟΚ πάντως που επιθυμεί η Ν.Δ και έχει θέσει ως “δοκιμασία” για να αποφανθεί αν …άλλαξε πορεία πλεύσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπαίνοντας στη νέα εποχή του, προδιαγράφεται ως δύσκολη άσκηση , με εξαιρετικά αβέβαιη έκβαση: Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει πλώρη για αντίπαλον δέος της κυβερνητικής παράταξης. 

Η πολιτική στόχευση, εκ των πραγμάτων, δεν ευνοεί “γενναιόδωρες συναινέσεις.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ