Ο Κ. Μητσοτάκης σηκώνει το… γάντι απέναντι σε αμφισβητίες και…

Σαφείς αιχμές Κ. Μητσοτάκη κατά Αντ. Σαμαρά για τη χειραψία με Ν. Παππά

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μόνιμα και, συνάμα, πιο βαθιά χαρακτηριστικά τείνει να αποκτήσει πλέον το χάσμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Με πρώτο σημείο αναφοράς την ευθεία αποδόμηση του Μεσσήνιου πολιτικού για εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης στην περιβόητη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο και… τελευταία σταγόνα σε ένα… ποτήρι που πλέον ξεχειλίζει τις βολές του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη Λευκωσία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η σχέση των δύο στρατοπέδων οδηγείται σταδιακά προς το… σημείο βρασμού. Κι αυτό καθώς γίνεται όλο και πιο διαυγές πως η αρχική αντιμετώπιση της Ηρώδου Αττικού 19 και γαλάζιων στελεχών στη συστηματική μετά τις ευρωεκλογές σφοδρή κριτική του πρώην πρωθυπουργού αλλάζει… πίστα. “Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω μία ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης άποψης. Και η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή, την ακούω με προσοχή. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να συμφωνώ με αυτή”, είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι προ εβδομάδας τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά  για “λύσεις άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι μαγειρεύονται εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο” ή για “ήρεμα νερά, που όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες” μετατράπηκαν για το κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης σε…κόκκινο πανί. “Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές. Απλά, για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με το πέσιμο της αυλαίας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Η χθεσινή ημέρα, μάλιστα, θεωρείται κομβική όσον αφορά στην επιβεβαίωση του… momentum παγετώνα, στο οποίο οδηγείται αργά, αλλά σταθερά η συγκεκριμένη πολιτική συμβίωση…

Έμμεσες πλην σαφείς απαντήσεις

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και στη συζήτηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς επιτίθεται κατά κύματα και αμφισβητεί κεντρικές στρατηγικές του Μεγάρου Μαξίμου, επέλεξε να επιστρέψει τα… πυρά. “Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω, λοιπόν, να είμαι απολύτως σαφής, καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία και μόνη φορά: ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός, μιας και άκουσα να χρησιμοποιείται αυτή η λέξη. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση μου”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Με την αναφορά του αυτή, ο πρωθυπουργός έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, και προς την κατεύθυνση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον κ. Παππά, στη διάρκεια της απονομής των βραβείων επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού αποτελεί έμμεση διαβεβαίωση ότι ο ίδιος “εννοεί στην πράξη και όχι στα λόγια το… “μέχρι τέλους””, έναντι της Κουμουνδούρου. Αλλά και ένα σαφές σήμα πως δεν προτίθεται να αφήνει πλέον ασχολίαστες τις “ανορθογραφίες” από όπου κι αν αυτές προέρχονται.

Η οξεία αντίδραση συνεργατών του κ. Σαμαρά (για πρώτη φορά με ονομαστική αναφορά στον κ. Μητσοτάκη) δείχνει, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός δε προτίθεται να ρίξει τον…τόνο απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφήνει, δε, περιθώρια για έτερα και ακόμη πιο θερμά…γαλάζια ενδοοικογενειακά επεισόδια, εφόσον ημέρα με την ημέρα επιβεβαιώνεται η τάση του συνεχούς εκφυλισμού στις σχέσεις των δύο πλευρών. “Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία  Νοβάρτις, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους “μέχρι τέλος”, ισχύει στο ακέραιο. Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η  Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις”, ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Παρά το γεγονός ότι η Ηρώδου Αττικού 19 δε θέλησε να δώσει συνέχεια στην κόντρα, είναι εμφανές ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Μεσσήνιου πολιτικού και οι βαριές εκφράσεις για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της χώρας έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Και μπορεί ο κ. Σαμαράς να διαχωρίζεται από αυτούς που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “πατριώτες της φακής”, ωστόσο η ουσία παραμένει μία. Να μην προστίθεται πλέον…σταγόνα νερό στο μύλο της εσωστρέφειας και τίποτα να μη μένει αναπάντητο. Στο πλαίσιο αυτό, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που δεδομένα θα τεθούν όσον αφορά στο νέο επεισόδιο ανάμεσα στα δύο ενδοπαραταξιακά στρατόπεδα.

Από τα… ραντάρ των γαλάζιων, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η διαφορετική στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία για τη χρεοκοπία της χώρας.”Δε θέλω τώρα να γυρίσω πίσω ιστορικά στο ποιος έσωσε τη χώρα, ποιος καταδίκασε τη χώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει, όταν γυρνάτε στο 2010, ναι, η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Επίσης, η ιστορία θα γράφει ότι το 2009 σε αυτή την αίθουσα -ήμουν απλός βουλευτής-, ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών, έτσι δεν είναι; Αύξηση δαπανών γιατί…λεφτά υπήρχαν. Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη. Και τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα…έσκασε στα χέρια του”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συζήτηση

Συζήτηση

«Αν είχες προχωρήσει την αναπτυξιακή τράπεζα, αν είχες αφήσει τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργήσει σε περιοχές και…

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ

ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ Μια ελληνική σημαία κόντεψε να φέρει τραυματισμούς στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του…