«Ο Τραμπ είναι φασίστας ως το κόκαλο»

«Ο Τραμπ είναι φασίστας ως το κόκαλο»

Με έναν αναπάντεχο τρόπο μπήκε στη μάχη των εκλογών στις ΗΠΑ ο Τζον Κέλι, στρατηγός εν αποστρατεία του σώματος των πεζοναυτών, ο οποίος είχε διατελέσει προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος ταιριάζει «στον γενικό ορισμό του φασίστα», ότι «αν κερδίσει θα κυβερνήσει ως δικτάτορας» και ότι ήθελε «το είδος των στρατηγών που είχε ο Χίτλερ».

Τα σχόλια του Κέλι, σε μια σειρά συνεντεύξεων, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά προειδοποιήσεων από πρώην συνεργάτες του Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος, σχετικά με το πώς βλέπει την εξουσία και πώς θα την ασκήσει εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ακριβώς την ίδια φράση χρησιμοποίησε και ο στρατηγός ε.α. Μαρκ Μάιλι, που ήταν επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων επί Τραμπ, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «φασίστας ως το κόκαλο» και «το πιο επικίνδυνο άτομο για αυτή τη χώρα» σε δηλώσεις που έκανε στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου της «Washington Post» Μπομπ Γούντγουορντ. Και πρόσθεσε: «Δεν δίνουμε όρκο σε έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα, σε έναν τύραννο ή δικτάτορα. Ορκιζόμαστε στη δημοκρατία».

Ο στρατηγός Κέλι σε χθεσινές του δηλώσεις στους «New York Times» είπε ότι ο Τραμπ «προτιμά σίγουρα τη δικτατορική προσέγγιση στην κυβέρνηση» και επιβεβαίωσε στο περιοδικό «Atlantic» ότι ο πρώην πρόεδρος είχε τονίσει ότι θα ήθελε το στρατιωτικό του προσωπικό να του έδειχνε τον ίδιo σεβασμό που έδειχναν οι ναζί στρατηγοί του Αδόλφου Χίτλερ στον γερμανό δικτάτορα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Τον ρώτησα», αφηγείται ο Κέλι, «εννοείς τους στρατηγούς του Μπίσμαρκ; Αν και ήξερα ότι δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Μπίσμαρκ, ούτε γνώριζε για τον Γαλλοπροσωπικό Πόλεμο. Μετά τον ρώτησα: Εννοείς τους στρατηγούς του Κάιζερ; Σίγουρα δεν μπορείς να εννοείς τους στρατηγούς του Χίτλερ», και εκείνος απάντησε: «Ναι, ναι, τους στρατηγούς του Χίτλερ». Του εξήγησα ότι ο Ρόμελ έπρεπε να αυτοκτονήσει αφού συμμετείχε σε μια συνωμοσία εναντίον του Χίτλερ».

Διαψεύδει το επιτελείο Τραμπ

Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να διαψεύσει τις αναφορές, με τον σύμβουλο Αλεξ Φάιφερ να λέει ότι «ο πρώην πρόεδρος δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο». Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν τις δηλώσεις στις προεκλογικές τους εκστρατείες με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Γουόλς να λέει πως «οι αναφορές στους στρατηγούς του Χίτλερ σε κάνουν να αρρωσταίνεις. Ο Τραμπ βυθίζεται στην τρέλα».

Τον τελευταίο καιρό ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναφέρεται συνέχεια στον «εσωτερικό εχθρό», εννοώντας όσους Αμερικανούς δεν συμφωνούν με τη γνώμη του – σχόλια που η Χάρις επανειλημμένα χρησιμοποιεί ως απόδειξη ότι ο Τραμπ απειλεί τις δημοκρατικές αξίες. «Είμαστε δημοκρατία», δήλωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών, «και σε μια δημοκρατία ο πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να χειριστεί την κριτική και όχι να λέει πως όσους την ασκούν, θα τους κλείσει φυλακή».

Ο στρατηγός Κέλι είπε στους «Times» ότι ο Τραμπ «ποτέ δεν αποδέχτηκε το γεγονός ότι δεν ήταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο, δηλαδή δεν έκανε όλα όσα ήθελε, επειδή τον ενοχλούσε το νόμιμο πλαίσιο. Ηθελε να διοικεί το κράτος όπως την εταιρεία του, δηλαδή να κάνει ό,τι επιθυμεί».

Και μια άλλη δυσάρεστη ιστορία για τον Τραμπ έρχεται στο φως. Ο πρώην πρόεδρος είχε προσφερθεί να πληρώσει τα έξοδα κηδείας μιας στρατιώτου, της Βανέσα Γκιλέν, η οποία δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2020 από συνάδελφό της στρατιώτη στο Φορντ Χουντ του Τέξας – τα καμένα λείψανά της ανακαλύφθηκαν δύο μήνες αργότερα. Οταν όμως, σύμφωνα με το «Atlantic», έφθασε ο λογαριασμός της κηδείας στο γραφείο του Τραμπ εκείνος δήλωσε ότι «δεν κοστίζει 60.000 δολάρια για να θάψεις μια γαμ… Μεξικάνα», αναφερόμενος στην καταγωγή της γυναίκας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται επίσης να είπε στον τότε αρχηγό του προσωπικού του, Μαρκ Μέντοους, να μην πληρώσει τον λογαριασμό και αργότερα κατηγόρησε την οικογένεια ότι «προσπάθησε να με ξεσκίσει». Το επιτελείο του Τραμπ διέψευσε και αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ