Οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ και τα οφέλη που περιμένει η Ελλάδα

Οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ και τα οφέλη που περιμένει η Ελλάδα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα οφέλη που αναμένει η Ελλάδα, μίλησε σε χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, με την Ελλάδα να κατέχει την αντιπροεδρία της Τράπεζας κάθε 12 χρόνια – καθώς πρόκειται για μια θέση που μοιράζεται με τη Ρουμανία, τη Δανία και την Ιρλανδία – η χώρα μας έχει την ευκαιρία να θέσει σε υψηλότερη προτεραιότητα ζητήματα που την αφορούν άμεσα.

Σημειωτέον πως η ΕΤΕπ παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα μας να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους της Τράπεζας, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 2,5 δισ. ευρώ ετησίως σε χρηματοδοτήσεις. Αυτές οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της Τράπεζας και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνέργειες με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Οι 8 προτεραιότητες 

Ο κ. Τσακίρης ανέλυσε τις οκτώ βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕπ:

1. Κλίμα και Μηδενικοί Ρύποι: Στόχος της ΕΤΕπ είναι η υποστήριξη επενδύσεων σε έργα πράσινης ενέργειας, όπως η επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Μυτιληναίος, για την ταχύτερη ανάπτυξη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία σε όλη την Ελλάδα, και τα 30 εκατ. ευρώ στο πράσινο ομόλογο της Metlen, που ήταν το πρώτο ελληνικό πράσινο ομόλογο στο οποίο συμμετείχε.

2. Τεχνολογία: Πέρα από τις άμεσες χρηματοδοτήσεις σε τεχνολογικές εταιρείες μέσω του προϊόντος Venture Debt, η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, funds σε όλο το εύρος των επενδύσεων.

3. Άμυνα και Ασφάλεια: Η ΕΤΕπ εστιάζει σε εφαρμογές διπλής χρήσης, όπως ραντάρ, drones και περιπολικά σκάφη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα, αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, ειδικά για τις μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

4. Πολιτική Συνοχής: Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ βοηθά κάθε περιοχή να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να βελτιώσει το βιοτικό της επίπεδο και τη συνολική της ευημερία. 

5. Κοινωνικές υποδομές: Η ΕΤΕπ ενισχύει τη χρηματοδότηση κοινωνικής, οικονομικά προσιτής και βιώσιμης κατοικίας. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, πρόκειται για το λεγόμενο “Affordable and sustainable housing”, όπου το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων ώστε να μειωθούν τα ενοίκια.

6. Παγκόσμιες επενδύσεις με υψηλό αντίκτυπο: Η ΕΤΕπ υποστηρίζει έργα στη γειτονιά της ΕΕ και υποστηρίζει μια επιτυχημένη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. 

7. Αγροτική Οικονομία: Επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου περιλαμβάνονται και αντιπλημμυρικά έργα.

8. Ένωση κεφαλαιαγορών: Η ενοποίηση της κεφαλαιακής αγοράς της Ευρώπης (Capital Market Union), στοχεύει στη διευκόλυνση της μεταφοράς επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται σε δύο άξονες: τον κανονιστικό, που αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τον χρηματοδοτικό, που αφορά την ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια για επενδύσεις σε άλλες χώρες. 

European Tech Champions Initiative (ETCI)

Ο κ. Τσακίρης έκανε αναφορά και στο fund of funds European Tech Champions Initiative (ETCI), ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και επενδύει σε ευρωπαϊκά funds που υποστηρίζουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με tickets των 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα, έχουν επενδυθεί 2 δισ. ευρώ σε funds, εκ των οποίων 1,4 δισ. έχουν ήδη επενδυθεί.

EquiFund ΙΙ, funds και συνεργασία με τράπεζες 

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε στο EquiFund ΙΙ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο και “τρέχει” αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, ο όμιλος της ΕΙΒ θα διαθέσει 200 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας και της βιωσιμότητας. Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι οι φάκελοι έχουν ανοιχτεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής. 

Επιπλέον, η ΕΤΕπ συνεχίζει να χρηματοδοτεί funds στην Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τη μορφή ενός προγράμματος εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο στοχευμένες επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα και την ενέργεια.

Αγροτική οικονομία και Ταμείο Απανθρακοποίησης

Στην αγροτική οικονομία, προτεραιότητα δίνεται στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τους αγρότες, αλλά κυρίως στην ανάπτυξη υποδομών, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θεσσαλία. Η αγροτική παραγωγή συνδέεται άμεσα με αντιπλημμυρικά έργα και την αντιμετώπιση της ξηρασίας, καθώς αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα. Στο ίδιο πλαίσιο, τεχνική βοήθεια παρέχεται από την ΕΤΕπ και στην ΕΥΔΑΠ, αναφορικά με τον προγραμματισμό έργων που αφορούν τη λειψυδρία.

Το επόμενο βήμα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα θα είναι η υπογραφή μέσα στον Νοέμβριο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ενέργειας για το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, ενώ θα ακολουθήσει το Modernisation Fund, το οποίο θα αφορά επίσης επενδύσεις απανθρακοποίησης, αλλά για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ