«Οποιος πάει να βλάψει το Ισραήλ θα πληρώνει βαρύ τίμημα»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

«Αφού επιτεθούμε στο Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τη δύναμή σας, τη διαδικασία της προετοιμασίας και της εκπαίδευσης – όποιος εχθρός επιχειρεί να βλάψει το κράτος του Ισραήλ θα πληρώνει βαρύ τίμημα», δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε πιλότους και πληρώματα στην αεροπορική βάση Χατζερίμ: μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, αναχωρώντας από το Ισραήλ, πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με προορισμό τη Σαουδική Αραβία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε τονίσει πως είναι σημαντικό να απαντήσει το Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου με τρόπο που να μην προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Εξίσου λίγες πιθανότητες να εισακουστεί μοιάζει πάντως να έχει και η έκκληση που απηύθυνε ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ να επωφεληθεί από την ευκαιρία που προσφέρει ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, στη Γάζα, και η επιτυχής εξάρθρωση μεγάλου μέρους της οργάνωσης, και να μετατρέψει αυτές τις στρατιωτικές επιτυχίες «σε μία στρατηγικής σημασίας επιτυχία με διάρκεια».

Δύο πράγματα να γίνουν

«Στην πραγματικότητα», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από έναν ακόμα γύρο επαφών με την ισραηλινή ηγεσία, «δύο πράγματα έχουν απομείνει να γίνουν: να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος με μια συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει». Θεωρητικά, η επιστροφή των ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Νετανιάχου. Προοπτική κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως οι εντατικοί βομβαρδισμοί, οι μαζικοί εκτοπισμοί και η έλλειψη πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οδήγησαν αναγκαστικά στην αναβολή της εκστρατείας εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολυομυελίτιδας – με τον Μπλίνκεν να σημειώνει πως η χώρα του παρακολουθεί «πολύ, πολύ, πολύ προσεκτικά» τις προσπάθειες του Ισραήλ να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οσο για το μέτωπο του Λιβάνου, οι πληροφορίες μιλούσαν χθες για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο ιστορικό λιμάνι της Τύρου, με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει πάντως πως οι αρχαιολογικοί της χώροι, που έχουν κηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, δεν είχαν πληγεί. Τρεις ώρες πριν χτυπήσει την Τύρο, το Ισραήλ είχε εκδώσει προειδοποίηση προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών να τις εγκαταλείψουν, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τον αριθμό των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων στον Λίβανο.

Νεκρός και ο εξάδελφος

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως, μέσα σε ένα 24ωρο, σκότωσε στον Νότιο Λίβανο τρεις διοικητές και περίπου 70 μαχητές της Χεζμπολάχ. Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, εξαδέλφου του Χασάν Νασράλα, και θεωρούμενου ως διαδόχου του στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, σε πλήγμα που πραγματοποίησε στη Βηρυτό στις 4 Οκτωβρίου – ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε θριαμβολογήσει τότε πως το Ισραήλ είχε εξοντώσει και τον διάδοχο του Νασράλα «και τον διάδοχο του διαδόχου του». Την ίδια ώρα, ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία ότι το Ισραήλ, όχι απλώς έχει επιτεθεί τουλάχιστον 12 φορές μέχρι τώρα σε θέσεις της Unifil, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο, αλλά σε μία περίπτωση, λίγο μετά την καταγγελλόμενη εισβολή του σε βάση της Unifil, χρησιμοποίησε και λευκό φώσφορο σε αρκετά κοντινή απόσταση ώστε να τραυματιστούν 15 κυανόκρανοι: την υπόθεση έφεραν στο φως οι «Financial Times», επικαλούμενοι εμπιστευτική έκθεση από χώρα που συμμετέχει στην ειρηνευτική αποστολή στον Λίβανο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ