Όσους ηγέτες της Χαμάς και να σκοτώσει το Ισραήλ, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει

Όσους ηγέτες της Χαμάς και να σκοτώσει το Ισραήλ, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στο Ισραήλ την Τρίτη για να παρακαλέσει δήθεν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να τερματίσει τον διευρυνόμενο περιφερειακό πόλεμο.

Ο Μπλίνκεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει αυτή την έκκληση πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, μόνο που αγνοήθηκαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος αντ’ αυτού έχει αρχίσει να καταστρέφει εκτάσεις του Λιβάνου.

Σε αυτή την επίσκεψη, μάλιστα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προέτρεψε τον Νετανιάχου να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στη Γάζα, ως ένα άνοιγμα για να κηρύξει τη νίκη και να τερματίσει τον πόλεμο του Ισραήλ.

Η δολοφονία του Σινουάρ, σε μια αιφνιδιαστική «συνάντηση» με τα ισραηλινά στρατεύματα την περασμένη εβδομάδα, θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει νέα δυναμική για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα οδηγούσε σε μια περιφερειακή αποκλιμάκωση και στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη σπαταλήσει αυτή την ευκαιρία, στέλνοντας τον Μπλίνκεν να κάνει ένα αδύναμο κήρυγμα στον Νετανιάχου και αρνούμενος να πιέσει το Ισραήλ να αποδεχτεί μια εκεχειρία.

Η λευκή επιταγή Μπάιντεν στον Νετανιάχου απομακρύνει την ειρήνη

Ο Νετανιάχου δεν θα «πάρει τη νίκη» που του παρέχει ο θάνατος του Σινουάρ, επειδή εδώ και ένα χρόνο ο Μπάιντεν έχει δείξει πως θα σπεύσει να υπερασπιστεί το Ισραήλ από τις συνέπειες του καταστροφικού πολέμου του στη Γάζα και των απερίσκεπτων ενεργειών του σε όλη την περιοχή.

Ο Μπάιντεν αρνείται να επιβάλει οποιοδήποτε κόστος στο Νετανιάχου και τη δεξιά κυβέρνησή του. Οι ΗΠΑ παρείχαν 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και άλλη στρατιωτική υποστήριξη, μαζί με διπλωματική κάλυψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επέτρεψαν στο Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα. παρά τον οδυνηρό απολογισμό των νεκρών και, πιο πρόσφατα, να επαναλάβει αυτές τις τακτικές στο Λίβανο.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Καμάλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, επικρότησαν τη δολοφονία του Σινουάρ και προέτρεψαν το Ισραήλ να τη χρησιμοποιήσει ως άνοιγμα για να τερματίσει τον πόλεμο. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον ηγέτη της Χαμάς «ανυπέρβλητο εμπόδιο» για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στη Γάζα. Αλλά αποσιώπησε το γεγονός ότι, επί μήνες, ο Νετανιάχου εμπόδιζε επίσης την κατάπαυση του πυρός, υποχωρώντας και προσθέτοντας νέους όρους – σε σημείο που ορισμένοι από τους κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ τον κατηγόρησαν ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για να αποφύγει την κατάρρευση του εξτρεμιστικού κυβερνητικού συνασπισμού του.

Σε αυτό το σημείο, όλοι οι μεγάλοι παίκτες θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος – εκτός από τον Νετανιάχου και τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ

Δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να υποδεικνύει τον Σινουάρ ως το κύριο εμπόδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης, θα ντροπιάσει τελικά ο Μπάιντεν τον Νετανιάχου για τον ρόλο του στην παρεμπόδιση μιας συμφωνίας – ή θα παρακρατήσει τις αποστολές επιθετικών όπλων προς το Ισραήλ; «Μακάρι», σημειώνεται σε ανάλυση του βρετανικού Guardian.

Δεν έχει ισχυρό κίνητρο ο Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική του, να διαμαρτύρεται για την αδιαλλαξία του Νετανιάχου, αλλά να αρνείται να χρησιμοποιήσει έστω και ένα γραμμάριο της αμερικανικής επιρροής για να τον σταματήσει από την επέκταση του πολέμου.

Τον τελευταίο μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και χερσαία εισβολή στο Λίβανο, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο. Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης τη Συρία και την Υεμένη και εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στη βόρεια Γάζα. Και η κυβέρνηση Νετανιάχου υπόσχεται να ανταποδώσει τον καταιγισμό περισσότερων από 180 βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Όσο το Ισραήλ λαμβάνει σχεδόν απεριόριστη παροχή όπλων και άλλης στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ – και μπορεί να προστατευτεί από το κόστος της κλιμάκωσής του – ο Νετανιάχου έχει ελάχιστα κίνητρα να σταματήσει να παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα που απειλούν να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Ο παράγοντας Ιράν

Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα του Μπάιντεν που ενθαρρύνει το Ισραήλ να αναλάβει περισσότερα ρίσκα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του.

Ενώ το σύστημα είναι αμυντικό – σχεδιασμένο να καταρρίπτει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους – θα μπορούσε να ενθαρρύνει την κυβέρνηση Νετανιάχου να προβεί σε πιο σκληρά αντίποινα κατά του Ιράν, γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύουν πάντα το Ισραήλ από τις συνέπειες του τυχοδιωκτισμού του.

Παρότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πείσει τον Νετανιάχου να αποφύγει τη στόχευση της παραγωγής πετρελαίου ή των εγκαταστάσεων πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ιρανική απάντηση και να οδηγήσει σε ευρύτερη αντιπαράθεση, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Την Τετάρτη, μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε στα στρατεύματα ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν θα κάνουν τον κόσμο να καταλάβει τη «στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ.

Με τη σειρά της, η Τεχεράνη θα ήταν πιο πιθανό να ανταποδώσει μια ισραηλινή επίθεση που θα στόχευε τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, με κίνδυνο μια άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ένας κίνδυνος είναι ότι οι ιρανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί τώρα στο Ισραήλ, για να χειρίζονται το σύστημα «Thaad».

Γιατί ο Νετανιάχου δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος;

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ σημείωσε μια σειρά από τακτικές νίκες εναντίον του Ιράν και του δικτύου των συμμαχικών του πολιτοφυλακών στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», το οποίο εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του και των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Επιπλέον, το Ισραήλ δολοφόνησε μια σειρά από κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και επιτέθηκε στην πολιτοφυλακή των Χούθι στην Υεμένη καθώς και σε συριακά κυβερνητικά στρατεύματα. Η Χεζμπολάχ έχει εξελιχθεί στην πιο βαριά οπλισμένη μη κρατική ομάδα στον κόσμο και στην πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στο Λίβανο.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος της ανώτατης ηγεσίας της Χεζμπολάχ και κατέστρεψε σημαντικό μέρος του οπλοστασίου της, που αποτελείται από περισσότερους από 100.000 πυραύλους και ρουκέτες.

Η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της αναζητούν διέξοδο από μια σύγκρουση που αποδεικνύεται όλο και πιο δαπανηρή και καταστροφική, απέναντι σε έναν πολύ ανώτερο ισραηλινό στρατό που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον. Όλοι οι σύμμαχοι του Ιράν έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αποσυρθούν μόλις η Χαμάς και το Ισραήλ συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι ηγέτες του Ιράν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να ανακόψουν τη ζημιά στη Χεζμπολάχ, μια ομάδα που έχουν περάσει δεκαετίες χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντας, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για πιθανές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του.

Σε αυτό το σημείο, όλοι οι μεγάλοι παίκτες θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος – εκτός από τον Νετανιάχου και τη δεξιά κυβέρνησή του, που βλέπουν μια ευκαιρία να καταστρέψουν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να αποδυναμώσουν το Ιράν.

Πώς το Ισραήλ καταστρέφει τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή;

«Αλλάζουμε τη στρατηγική πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου τον περασμένο μήνα, αφού διέταξε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ. Το σχόλιό του απηχούσε την υπερήφανη ρητορική της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και προτού εγκλωβιστούν στη μάχη με μια μακρά εξέγερση.

Ενώ ο Νετανιάχου έχει υψηλές φιλοδοξίες για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής, είχε ελάχιστα να πει για τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ για τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αψηφήσει τις διεθνείς και εγχώριες πιέσεις για να περιγράψει το τελικό «παιχνίδι» πέρα από την επιδίωξη μιας «συνολικής νίκης» κατά της Χαμάς.

Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος με τον οποίο η σταθερή υποστήριξη του Μπάιντεν ενθαρρύνει τον Νετανιάχου να παρατείνει τη σύγκρουση και να θέσει ως προτεραιότητα τη δική του πολιτική επιβίωση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του βοηθώντας στην επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και αντιστεκόμενος σε μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Σήμερα, εξτρεμιστικά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου και του δικού του κόμματος Λικούντ ζητούν ανοιχτά την εκ των πραγμάτων εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, ακολουθούμενη από την ίδρυση εβραϊκών οικισμών στην περιοχή.

Αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα, η Χάρις δήλωσε σε προεκλογική εκδήλωση ότι «ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η επόμενη μέρα» στη Γάζα. Αλλά ο Νετανιάχου – με τη «λευκή επιταγή» του Μπάιντεν και τη συνενοχή των ΗΠΑ – έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει ένα μεταπολεμικό απολογισμό για όσα το Ισραήλ προκάλεσε στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ