Παπαθανάσης: Τέλος Νοεμβρίου το πέμπτο αίτημα για 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης –

Παπαθανάσης: Τέλος Νοεμβρίου το πέμπτο αίτημα για 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει 5ο αίτημα για να λάβει τα επόμενα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε πως για το 2024 ανέρχεται στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2025 θα αυξηθεί στα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ και για το 2026 στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο νόμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες και περιλαμβάνει μακροχρόνιες προβλέψεις για τη συντήρηση των έργων. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Τέλος, ο Υπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι: «Μιλάμε για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ακριβώς για να απαντήσουμε στη ρητορική της αντιπολίτευσης. Αν αυτά τα προγράμματα αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν αφορούν τους λίγους ή τους πολλούς».

Από εκεί και πέρα, οι βασικές αναφορές αφορούν τα εξής προγράμματα:

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Το πρόγραμμα του 2024 είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών που μάλιστα αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος. Ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ του 2025 ανέρχεται σε 14,3 δισ. ευρώ.

ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η 4η χώρα στις απορροφήσεις στην Ευρώπη με βάση τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Τα προγράμματα του έχουν πλήρως ενεργοποιηθεί.

Περιλαμβάνει:

-9 Τομεακά Προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ.

-13 περιφερειακά προγράμματα προϋπολογισμού πάνω από 8 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη σε άντληση πόρων ως ποσοστού του ΑΕΠ και στην 5η θέση με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις.

Προγράμματα Ανταγωνιστικότητας: 22.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις να λάβουν στήριξη

Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Ένα νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων που καλύπτει τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα τις περιφέρειες Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ωφελούνται επίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ:  Την αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που είχε εξαντληθεί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, κατά 100 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανάσης. Ακόμη, έρχεται και το νέο πρόγραμμα επιδότησης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό με πόρους 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Πόροι

Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, Γιώργος Ζερβός, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ξεκάθαρη βούληση του Υπουργείου αποτελεί η αποτελεσματική αξιοποίηση και διαχείριση των διατιθέμενων ενωσιακών πόρων στην προσπάθεια εξεύρεσης άμεσων λύσεων σε καίρια ζητήματα της καθημερινότητας, της επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων και της ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας, με κύριο μέλημα την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών».

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν ήδη εκταμιευθεί άνω του 50% των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούν δράσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και για την υποστήριξη της ιδιωτικής οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος παραμένει η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας».

Δίκαιη Μετάβαση

Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, Πελοπίδας Καλλίρης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου των περιοχών μετάβασης βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλο το εύρος της να είναι το βασικό μέσο για την επίτευξη αυτής της αναπροσαρμογής. Έως το τέλος του έτους θα έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΔΑΜ πολύ σημαντικά επενδυτικά σχέδια τα οποία θα αλλάξουν την οικονομική φυσιογνωμία των περιοχών μετάβασης και θα δημιουργήσουν νέες και καινοτόμες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται νέες δράσεις σε νευραλγικούς τομείς, αξιοποιώντας με αποτελεσματικό τρόπο τόσο ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς πόρους».

ΣΔΙΤ

Ο Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Σέργης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η ανάδειξη του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην 2η θέση παγκοσμίως και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών σε πλήθος έργων ΣΔΙΤ αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί ένα αξιόπιστο, διαφανές και αποδοτικό μέσο για την υλοποίηση μεγάλων και κρίσιμων έργων υποδομής της χώρας μας. Η Μονάδα ΣΔΙΤ θα συνεχίσει την εντατική της προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων ΣΔΙΤ στην Ευρώπη».

Ζαββός: Η δράση της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η δράση της HDB, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων, στηρίζει την υλοποίηση της φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Κάθε νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρόσβασης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε δανεισμό, ενισχύοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης μετάβασης. Ταυτόχρονα, στηρίζει την κοινωνική τραπεζική και ενδυναμώνει το οικοσύστημα επιχειρηματικής καινοτομίας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το διάστημα των εννέα μηνών του 2024 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό, με βασικό προσανατολισμό τη συνεχή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απρόσκοπτη πρόσβαση τους σε χρηματοδοτικές πηγές για να καλύψουν τις επενδυτικές τους ανάγκες και να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ πλησιάζει ήδη τον στόχο του 1 δισ. ευρώ συνολικά σε δάνεια, με ευνοϊκούς όρους στην αγορά. Αναφορικά με τον αγροτικό τομέα, το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έχει ήδη καλύψει το 50% του στόχου του. Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έλαβαν για πρώτη φορά τραπεζική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων της ΕΑΤ, δείχνοντας τη δέσμευση της τράπεζας στη διεύρυνση του αριθμού χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και τη στήριξη νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων».

Το έργο της ΕΑΤΕ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε., Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το επενδυτικό έργο της ΕΑΤΕ συνεχίζεται δυναμικά, καθώς υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων κυρίως στους τομείς της μεταφοράς τεχνολογίας (ερευνητικών αποτελεσμάτων), αλλά και στους τομείς των Scale-Ups και των υποδομών. Έως σήμερα, η ΕΑΤΕ συμμετέχει σε 30 funds που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης, τα οποία έχουν προσελκύσει σημαντικά ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια, έχουν ενεργοποιήσει το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας και έχουν προσελκύσει σημαντικό δυναμικό από το εξωτερικό. Το οικοσύστημα αυτό αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς χάρη στη συλλογική και συμπεριληπτική προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ